Plastic free July – Een jaar later

Alweer bijna een jaar geleden ging ik de uitdaging aan om een maand lang (juli 2018) zo min mogelijk plastic te gebruiken. Het ging hierbij vooral om plastic dat je eenmalig gebruikt, zoals verpakkingen. Mijn plastic afval was die maand meer dan gehalveerd en daar was ik heel trots op.
Maar hoe is het nu bijna een jaar verder? Hoeveel plastic afval heb ik nu? Is het minder geworden of zijn mijn goede gewoontes een beetje weggezakt? Ik laat jullie zien wat mijn veranderingen zijn geweest na plastic free july 2018 en hoe het er nu voor staat!

Mijn plastic afval is afgelopen maanden best wisselend geweest. Soms baalde ik als ik de zak aan de lantaarnpaal hing, want ik vond dat daar dan toch weer te veel plastic in zat. Gelukkig waren er ook maanden waarbij ik heel weinig plastic afval had gemaakt!

Sinds het begin van mijn zwangerschap, ben ik behoorlijk misselijk geweest. Hierdoor kon ik veel voedsel niet meer verdragen en was ‘droog voedsel’ de beste oplossing voor mij, denk aan crackers of brood. Helaas zijn vrijwel alle crackers verpakt in plastic. Omdat ik het op dat moment belangrijker vond dat ik iéts binnen kreeg, heb ik toch al dat voorverpakte eten gekocht. Daardoor zag ik mijn plastic afval ineens bijna verdubbelen! Gelukkig is mijn misselijkheid nu weer helemaal weg en ben ik langzamer hand weer mijn ‘gewone’ voedingspatroon aan het aannemen. Ik merk meteen dat er weer minder plastic in huis komt!

Ik streef naar zo min mogelijk afval en soms vergeet ik hoeveel goede stappen ik afgelopen jaar eigenlijk al heb gezet! Het is zo gemakkelijk om altijd maar beter (of in dit geval minder afval) te willen. Gelukkig kan ik steeds beter relativeren en zie ik dat ik met mijn kleine veranderingen al zo’n groot verschil maak. En daarmee hoop ik jou ook te inspireren. Het hoeft niet perfect en je hoeft niet ineens morgen ‘zero-waste’ door het leven te gaan om wat groener te leven. Met kleine aanpassingen, die uiteindelijk amper moeite kosten, kun je al behoorlijk wat afval besparen en iedere verpakking telt!

In mijn vorige blogs over plastic free july (1) & (2) deelde ik een aantal tips met jullie. Daarnaast zijn er hele mooie ontwikkelingen geweest afgelopen jaar op het gebied van plastic afval. Pas ik de gegeven tips zelf nog toe?

Broodzak
Ik deelde een jaar geleden dat ik met een lege kussensloop naar de winkel ging en vroeg aan de medewerker of mijn brood daarin mocht, in plaats van in een plastic zak. Ik voelde mij behoorlijk ongemakkelijk, maar gelukkig was het geen probleem en dat ongemak was snel verdwenen. Toch voelde ik mij toen een beetje bezwaard. Wat ik daarom zo mooi vind (want ik kan begrijpen dat niet iedereen dat dan zou doen) is dat ze bij verschillende supermarkten nu katoenenzakken voor brood verkopen! En ook op de groente afdeling kun je nu kiezen voor herbruikbare zakjes. De prijzen van de zakjes liggen laag, waardoor het heel toegankelijk is voor iedereen. En het scheelt al zoveel plastic afval! Dus mocht je ze nog niet hebben, voor minder dan een euro heb je 2 zakjes, waar je lang mee kan doen. Als ze vies zijn, kun je ze gewoon wassen. Op internet vind je ook veel soorten katoenen zakjes, mocht je ze in jouw supermarkt niet zien liggen.

Boodschappen tas
Verder liggen er altijd tassen, zakjes en kratten bij ons in de auto, zodat wij nooit boodschappen tassen hoeven te kopen. Ook in mijn rugzak (die ik altijd bij mij heb), zit standaard een canvas tasje en een katoenen zakje. Op die manier heb ik afgelopen jaar nooit een plastic tas hoeven aanschaffen.

Rietje
Verder vraag ik nu ook altijd in een restaurant of ik mijn drankje zonder rietje mag. Ik heb altijd een rietje bij mij, maar vaak heb ik die niet eens nodig. Gelukkig zie je bij steeds meer restaurants ook alternatieven komen voor plastic rietjes, zoals afbreekbare rietjes of rietjes van bamboe.

Drinkfles
Ik heb altijd mijn drinkfles bij mij. Dit heeft mij al zoveel geld gescheeld, want ik hoef nooit meer een plastic flesje te kopen. En het heeft daarmee ook echt heel veel afval gescheeld.

Tandenborstel
Ik gebruik sinds een jaar nu een bamboe tandenborstel (iedere drie maanden vervang ik deze natuurlijk voor een nieuwe). Ze poetsen prima vind ik, ja ze zijn iets duurder dan de plastic variant, maar dat heb ik er graag voor over.

Glazen en kartonnen verpakkingen
In de winkel kijk ik altijd of er voor de plastic verpakking een alternatief is. Soms is dat niet zo en als ik dat product echt graag wil, dan neem ik het. Maar als er wel een alternatief is, kies ik sowieso daar voor. Zo koop ik altijd mijn rijst en pasta in een kartonnen verpakking. Dat is gemakkelijk te recyclen. Verder kijk ik of ik kan kiezen voor glas, denk aan bonen, linzen en sauzen. Ik verkies los fruit boven verpakt fruit en diepvriesfruit in karton boven vers fruit in plastic. Op die manier haal ik ook een stuk minder plastic afval in huis.

 

Zoals je kunt zien heb ik behoorlijk wat aanpassingen gedaan afgelopen jaar. Maar stuk voor stuk zijn het kleine veranderingen en voelen ze nu helemaal als mijn standaard. Ja, ik koop nog steeds sommige producten in plastic. Maar dat maakt mij niet minder groen. Ik ben bewust bezig en daar ben ik trots op. Alle beetjes helpen zeg ik altijd en daarmee hoop ik groener leven ook voor jou wat dichterbij te brengen.

Ik ben heel benieuwd of jij een van deze punten zelf toepast of misschien heb jij wel een andere hele fijne tip? Laat je het hieronder weten?

Liefs Esther

 

 

Verder lezen?
Plastic free July – deel 1
Plastic free July – deel 2


3 reacties op ‘Plastic free July – Een jaar later

  1. Beste Esther, ik ben al een tijdje aan je rondstruinen op je mooie website, heel interessant allemaal en goede tips, ik probeer ook het plastic zoveel mogelijk te minimaliseren.
    Geniet verder van je zwangerschap,want het is en blijft altijd bijzonder en ik blijf je volgen.
    Lieve groetjes, Ria N.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.