Vegan soep – Tips & Recepten

Wanneer het buiten koud is eet ik iedere week wel soep. Het is heel gemakkelijk om te maken en je hebt meteen voor meerdere dagen eten. Daarnaast kun je allerlei groenten ‘verstoppen’ in soep, zodat je meer goede voedingsstoffen binnen krijgt dan dat je eigenlijk door hebt. Soep is een gerecht dat je heel gemakkelijk vegan kunt maken. Ik deel mijn tips en mijn favoriete recepten voor vegan soep.

Tips om soep vegan te maken
1) Ga opzoek naar vegan bouillon blokjes
In veel standaard groente bouillon blokjes zit melkpoeder. Je kunt er helaas dus niet vanuit gaan dat alle groente bouillon blokjes vegan zijn. Ik weet dat de blokjes van Zonnatura wel vegan zijn, maar check dus altijd even de ingrediënten lijst.

2) Maak het jezelf makkelijk
Als je net begint met vaker plantaardig eten (of als je het druk hebt en niet veel zin hebt om lang te koken), is het fijn om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op die manier zul je er meer plezier aan beleven. Wat ik heel fijn vind zijn vers pakketten! Dit zijn pakketten met precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt van ieder ingrediënt en een recept erbij dat je alleen maar hoeft te volgen. Een beetje van jezelf en een beetje van het vers pakket! 😊 Denk daarbij wel aan tip 1. Het bouillon blokje bevat vaak melkpoeder, dus koop zelf vegan bouillon blokjes en vervang het blokje daarmee. Ook zijn er steeds meer kant en klaar soepen die vegan zijn te koop.

Zo kun je bij AH meerdere soep vers pakketten kopen. Kijk naar de ingrediënten en zoek een lekkere uit. Hier staan een paar voorbeelden.

3) Maak je soep zelf
Om helemaal zeker te zijn dat je soep plantaardig is, kun je hem natuurlijk ook helemaal zelf maken. En dit is vaak makkelijker dan je denkt. Je hoeft alleen maar wat te snijden, alles in een pan te doen, water erbij en wachten maar. Binnen 30 minuten heb je voor een hele week soep!
Nog een tip voor minder snijwerk; koop groenten uit de diepvries (liefst in kartonnen verpakking). Deze zijn net zo gezond als verse groenten (soms zelfs gezonder!) en het is al voor je gesneden. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, broccoli of bloemkool.

Bouillon poeder
Soep zonder een bouillon blokje heeft vaak een stuk minder smaak. Ik ben sinds ik plantaardig ben gaan eten etiketten van producten veel grondiger gaan lezen. Ik kwam er achter dat bouillon blokjes veel ingrediënten bevatten, die niet altijd heel waardevol zijn voor je lichaam. Daarnaast bevatten bouillon blokjes best wat zout. Zelf kook ik zoutarm (vaak zelfs zoutloos). Je kunt gerechten namelijk heel gemakkelijk veel smaak geven met kruiden. Ik ging op zoek en vond verschillende recepten om zelf bouillon te maken. Ik hou enorm van gemakkelijke recepten, dus ik koos de makkelijkste en paste het een beetje aan. Binnen 3 minuten heb ik voor bouillon poeder gemaakt die vaak wel een maand meegaat!

Ingrediënten bouillon poeder
-7 tl uipoeder
-5 tl knoflookpoeder
-5 tl kurkuma (gedroogd)
-4 tl gedroogde tijm
-2 tl gedroogde rozemarijn
-2 tl komijnpoeder
-2 tl zout
-2 tl peper
-1 tl nootmuskaat poeder

Bereiding bouillon poeder
Meng alle kruiden goed door elkaar en bewaar in een luchtdicht potje. Ik heb al deze kruiden altijd in huis. Mocht je dit niet hebben, kijk eens bij een toko of Turkse winkel! Daar kun je grote hoeveelheden voor weinig geld kopen. En het voordeel aan kruiden is dat ze vaak wel 2 jaar goed zijn.

Ik gebruik meestal 1-1½ el bouillon poeder, i.p.v. 1 bouillon blokje.
Mocht jij nou niet zoutarm eten, dan kun je de hoeveelheid zout verdubbelen in dit recept.

Basis recept voor vegan soep
Om een goed vullende maaltijdsoep te maken, zorg ik dat er altijd een paar basis producten in mijn soep zitten. Wat voor producten dat zijn, kan iedere keer verschillen, door wat ik bijvoorbeeld in huis heb, wat in het seizoen is of waar ik zin in heb.

Ingrediënten basis soep
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-2 Bouillon blokjes of 2 el bouillon poeder
-Kruiden
-2 of 3 soorten groenten
-Peulvruchten of bonen (denk aan linzen of witte bonen)
-Gekookt water

Bereiding basis soep
Snij de ui, knoflook en groenten in stukjes. Doe wat olie (ik gebruik kokosolie) in een grote pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de groenten toe en bak een paar minuten mee.

Doe intussen wat water (ongeveer een liter) in een waterkoker. Zodra dit klaar is, doe je dit in de pan. Ik zorg dat alles net onder water staat, want dan wordt de soep lekker dik. Mocht je van dunnere soep houden, giet er dan meer water bij (je kunt dit achteraf ook altijd nog toevoegen, mocht je de soep te dik vinden). Voeg nu ook het bouillon blokje toe en breng alles aan de kook.

Als je ongekookte linzen gebruikt doe deze er dan nu in.

Breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten of totdat de groenten zacht zijn koken op laag vuur. Als je linzen of bonen uit glas of blik gebruikt, spoel deze dan eerst goed af en doe ze er dan de laatste 5 minuten bij.

Haal de pan van het vuur en pureer nu alles met een staafmixer of doe het in een blender (die hitte bestendig is!). Zet de pan nog even terug op het vuur en warm het nog even twee minuten op.

Tip: Ik vind het lekker om soep met brood te eten. Bijvoorbeeld geroosterd brood of een afbak broodje. Wat je ook kunt doen om de soep steviger te maken, is rijst koken en dit aan het eind door de soep heen roeren.

Tip: Ik verdeel de soep meteen in bakjes zodat iedere dag alleen het bakje uit de koelkast hoef te halen!

 

Vegan soep recepten
Ik zal ook een paar favoriete soep recepten met jullie delen. De bereidingswijze is hetzelfde als voor de basis soep. Mocht je een grotere pan willen maken, kun je natuurlijk altijd de ingrediënten verdubbelen.

 Tomaten paprika soep

Ingrediënten tomaten paprika soep
– 10 verse tomaten
– ½ pot gegrilde paprika’s
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 el tomatenpuree
– Verse basilicum naar behoefte
– Een groente bouillon blokje of 1½ eetlepels bouillon poeder
– 1 pot/blik cannellini bonen
– Gekookt water

Tip: Spoel de paprika’s goed af, want anders gaat de soep naar azijn smaken.

Tip: Haal de bladeren van de basilicum af en bak de steeltjes tegelijkertijd met de ui en knoflook. Zo krijg je veel smaak. De bladeren van de basilicum kun je het best pas toevoegen op het moment dat je gaat pureren.

Romige broccoli soep

Ingrediënten broccoli soep
-1 stonk broccoli
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-1 groente bouillon blokje of 1 ½ el bouillonpoeder
-100 gram geweekte cashewnoten
-1 el mosterd
-1 pot bruine linzen
-Gekookt water

Tip: De geweekte cashewnoten zorgen dat de soep romig wordt. Je kunt dit ook vervangen door een aardappel. Voeg de cashewnoten en mosterd tegelijk met het water toe.

Linzen soep

Ingrediënten linzen soep
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-1 courgette
-1 broccoli
-1/4 knolselderij
-1 pot bruine linzen
-2 bouillonblokjes of 2 el bouillon poeder
-Gekookt water

Zoete aardappel soep

Ingrediënten zoete aardappel soep
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-2 grote zoete aardappels (ongeveer 1 kilo)
-1 winterpeen
-1 paprika
-200 ml kokosmelk
-2 bouillon blokjes of 2 el bouillon poeder
-100 gram gedroogde rode linzen

Tip: Schil de zoete aardappels, zodat de soep romiger wordt.

Tip: Voeg de kokosmelk en linzen tegelijk met het water toe.

 

Dit waren mijn favoriete soep recepten! Eet jij graag soep en heb jij ook een favoriet? Laat het mij weten, ik sta altijd open om nieuwe soepen te proberen!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.