Favoriete gerechten – december

Ik probeer heel gevarieerd te eten, maar ik merk toch dat ik sommige maaltijden in een periode vaker eet. Dit heeft soms te maken met het weer of het komt doordat ik een nieuw recept heb ontdekt wat ik super lekker vind en dat een tijdje wekelijks maak. Omdat ik het zelf ook altijd heel interessant vind wat andere mensen eten, deel ik maandelijks een aantal recepten en producten met jou die ik die maand veel gegeten heb. Misschien zit er wel iets bij wat ook bij jullie thuis een nieuwe favoriet wordt!

Ontbijt
Ik heb een oude favoriet van mij weer opnieuw ontdekt! Dit is een recept van Rens Kroes, die ik zelf een beetje heb aangepast. Het is een papje van havermout, cashewnoten en dadels. Ik maak meteen meerdere porties, zodat ik voor meerdere dagen een lekker ontbijtje heb. Dit recept is voor twee grote porties.

Ingrediënten cashewnoten pap
-130 gram cashewnoten
-100 gram havermout
-80 gram dadels
-2 el kokosrasp
-2 tl heel lijnzaad

Bereiding cashewnoten pap
Je moet voor dit ontbijtje de avond van tevoren al wat klaar zetten. Doe de cashewnoten, havermout en dadels (haal de pitten er eerst even uit) in je blender en zet het onder water. Zet dit met de deksel erop op het aanrecht en laat dit de hele nacht staan.

Giet ’s morgens het water uit de blender (voorzichtig dat al het eten wel in de blender blijft). Voeg de kokosrasp en lijnzaad toe en zet de blender aan, totdat het een papje is. Ik heb een hele sterke blender, mocht die van jou niet zo sterk zijn, voeg dan een beetje water toe.

 

Verder heb ik in de weekenden en met de feestdagen ’s morgens een glas vers geperste sinaasappelsap gedronken. Dat vind ik zo lekker!

 

Lunch
Misschien heb je wel eens gehoord van een Buddha bowl? Dit is een kom met allemaal verschillende ingrediënten. Je kunt hier eigenlijk een hele eigen invulling aan geven. Iedere keer ziet zo’n bowl er bij mij dan ook anders uit. Het ligt er aan wat ik in huis heb. Dit is ook heel geschikt om restjes op te maken! Vooral na de feestdagen had ik allemaal verschillende restjes eten over. Hieronder deel ik een basisrecept.

Ingrediënten Buddha bowl
-Granen (rijst, noedels, quinoa)
-Zoete aardappel (gebakken, gekookt, gepoft)
-Peulvruchten of bonen (linzen, kikkererwten, zwarte bonen, edamame bonen)
-Groene bladgroenten (sla, spinazie, boerenkool, paksoi)
-Groenten (champignons, komkommer, tomaat, paprika, etc.)
-Dressing of dip (hummus, mosterd dressing, soja dressing)
-Noten en zaden (sesamzaadjes, geroosterde noten)

Bereiding Buddha bowl
Bereid de ingrediënten zoals je zelf wilt en leg ze allemaal op een bord of in een kom. Voeg de dressing als laatste toe en eetsmakelijk!

Avondeten
Voor de feestdagen had ik ’s avonds niet altijd zin om uitgebreid te koken. Ik maakte dan ieder weekend weer een grote pan soep, zodat ik iedere avond een gezonde maaltijd klaar had staan. Recepten van mijn favoriete soepen kun je terugvinden in de favorieten van de afgelopen maanden.

Tijdens de feestdagen vond ik het wel heel leuk om nieuwe gerechten te proberen en wat uitgebreider te koken. Zo heb ik op 2de kerstdag samen met mijn vriend een grote borrelplank gemaakt met allerlei hapjes. De inspiratie voor deze plank kwam van Merel (blackbirds and cakes). Ik maakte de gebakken amandel feta en de vegan saucijzenbroodjes. Beide waren zo lekker en gemakkelijk om te maken! Echt een mega aanrader!

Op oudejaarsavond gingen we gourmetten. De gebakken amandel feta vond ik zo lekker, dat ik hem nog een keer maakte. Daarnaast maakte ik ook een dipje van avocado en een dipje van geroosterde paprika. Ook had ik champignons gemarineerd. Wat ook heel lekker is voor bij een vegan gourmet is de accept gyros van de vegetarische slager.

Ingrediënten avocado dip
-2 avocado’s
-Sap van een halve citroen of limoen
-Peper en zout
Bereiding avocado dip
Snij de avocado’s door middel en haal al het vruchtvlees eruit. Doe dit in een kom en prak dit met een vork tot een geheel. Meng dan het citroensap erdoor. Voeg peper en zout naar behoefte toe.

img_7858
De paprikadip, gebakken vegan feta, zoete aardappel uit de oven en paprika.

Ingrediënten paprika dip
-1 pot geroosterde paprika (ik gebruik deze)
-70 gram walnoten
Bereiding paprika dip
Rooster de walnoten in een droge koekenpan, tot ze een beetje bruiner geworden zijn en laat even afkoelen. Neem een vergiet en laat de paprika’s daarin uitlekken. Spoel ze goed af met water, anders hou je een azijnsmaak. Doe de paprika’s en walnoten in een keukenmachine of blender en mix tot het een geheel is.

Ingrediënten champignons
-250 gram champignons
-1 el balsamico azijn
-3 el sojasaus
-1 teentje knoflook
Bereiding champignons
Maak de champignons schoon met een droge doek en snij ze in plakjes. Doe deze in een bakje die je kunt afsluiten. Meng in een ander kommetje de azijn, soja saus en pers teentje knoflook er ook doorheen. Giet de marinade over de champignons, doe de deksel erop en schud het bakje goed, zodat alle champignons een laagje van de marinade hebben. Zet het bakje in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Ik doe dit altijd minimaal een paar uur van tevoren, zodat de marinade lekker in de champignons trekt.

 

Snacks
Ik heb afgelopen maand als snack heel veel fruit gegeten. Vooral mandarijnen en lychees at ik super veel! Die zijn nu zo lekker!

Dit waren mijn favoriete gerechten van afgelopen maand. Heb jij een favoriet plantaardig gerecht? Deel hem hieronder, ik ben benieuwd!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.