Duurzame tips voor een gezond huis

Je zult misschien denken; een gezond huis? Ja, ik wil je graag vertellen over een gezond huis. Al een tijdje ben ik mij er van bewust dat voeding een enorme invloed heeft op je gezondheid. Maar naast gezonde voeding zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om je gezond en fit te voelen, zoals zorgen voor een gezonde leefomgeving. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je op een duurzame en gemakkelijke manier je huis een stuk gezonder kunt maken.

Ventileren
Het beste wat je kunt doen om je huis gezonder te maken is altijd ventileren. Met ventileren bedoel ik zorgen dat er frisse lucht je huis in kan komen. Zelf zorg ik dat de roosters boven mijn ramen altijd open staan in alle kamers. Daarnaast probeer ik minimaal een keer per week een aantal ramen en deuren open te zetten. Door te zorgen voor frisse lucht kun je huisstofmijt, schimmels en fijnstof minimaliseren/voorkomen.

In de zomer zul je dit misschien al wel doen, maar nu met dit koude weer? Eerst deed ik het in de winter ook nooit, maar nu ik weet wat voor vervuiling er kan ontstaan in mijn huis doe ik het nu ook in de winter. Volgens milieu centraal kost het misschien ietsje meer stookkosten, maar dat weegt niet op tegen je gezondheid toch? Wanneer ik een raam of deur open zet, zet ik de verwarming wel even uit, anders stook je voor niets.

Wil je vanaf nu ook je rooster open gaan zetten? Super! Een tip, kijk eens naar die roosters. Zijn ze wel schoon? Anders heeft het luchten nog niet heel veel nut. Je kunt de roosters bijvoorbeeld schoonmaken met de stofzuiger.

En nog een tip, nu we het over stofzuigen hebben! Wanneer je stofzuigt, wordt er aan de achterkant van de stofzuiger vaak weer wat stof uitgeblazen. Het is daarom fijn om tijdens het stofzuigen de deuren of ramen even open te zetten. Dan blijft de lucht in je huis fris!

Planten
Een andere manier om de lucht in je huis schoner te maken is door planten in huis te zetten! Ik vind planten veel sfeer in huis brengen en ze kunnen dus ook een zuiverende functie hebben (win-win zou ik zeggen). Alle planten zorgen voor zuurstof, maar niet alle planten hebben een zuiverende functie. Voorbeelden van lucht zuiverende planten zijn de lepelplant en de krulvaren.

Natuurlijke schoonmaak producten
Ik heb hier al eerder artikelen over geschreven, maar ik vind dit zo belangrijk dat ik dit punt hier ook benoem; schoonmaak producten. Tegenwoordig heb je voor iedere soort vlek een ander product. Dat zorgt voor veel afval en het kost vooral bergen met geld. De allerbelangrijkste reden voor mij om niet meer met deze ‘gebruikelijke’ schoonmaakmiddelen schoon te maken, is omdat ze schadelijk zijn voor mijn gezondheid.

Kijk maar eens op de verpakking bij ingrediënten. Naast dat er tientallen onuitspreekbare ingrediënten in het schoonmaak product zitten, staan er vaak ook waarschuwingen bij. ‘Pas op, gevaarlijk’, ‘Bij contact met het product op de huid, direct spoelen’, ‘Buiten het bereik van kinderen houden’, etc. Van deze waarschuwingen word ik niet echt gerust gesteld. Je huid is je grootste orgaan en neemt heel gemakkelijk stoffen van buitenaf op. Wanneer je dus direct (of indirect via de lucht) in aanraking komt met deze chemische middelen, komen deze uiteindelijk in je bloedbaan terecht. Geen fijn idee!

Ik maak daarom nu schoon zoals onze oma’s dat vroeger deden. Met producten die je zou kunnen eten, namelijk met onder andere azijn en bakingsoda. In de artikelen ‘natuurlijk schoonmaken – deel 1’ en ‘natuurlijk schoonmaken – deel 2’ deel ik, hoe en wat ik dan schoonmaak met deze producten.

Luchtverfrissers
Waarschijnlijk zal iedereen het fijn vinden, wanneer het lekker ruikt in huis. Tegenwoordig maskeren we vaak vervelende luchtjes door middel van luchtverfrissers of geurstokjes. Ik heb deze ook altijd gebruikt en kon echt genieten van de lekkere lucht. Totdat ik er achter kwam wat voor ingrediënten daar allemaal in zaten. Ook veel chemische spullen, die net als die schoonmaak producten niet goed voor je lichaam kunnen zijn. Maar wat nu, want ik wil natuurlijk wel dat het lekker ruikt in mijn huis. Gelukkig zijn er veel natuurlijke alternatieven.

Geurstokjes
Geurstokjes kun je heel gemakkelijk zelf namaken! Zorg voor een potje met een kleine opening, waar de stokjes in passen (je kunt ook het potje van je huidige geurstokjes hergebruiken: duurzaam! 😊). Vul deze met olie, mijn voorkeur gaat uit naar amandelolie. Probeer een olie te kiezen die neutraal van geur is, dus geen olijfolie. Voeg ongeveer 25 druppels essentiële olie toe. Wat essentiële olie precies is, leg ik uit in dit artikel. Voor de stokjes kun je bijvoorbeeld houten saté stokjes gebruiken of droge takjes zonder schors.

Luchtverfrisser
Een andere manier om een heerlijke lucht in je huis te verspreiden is door middel van een geurbrander. Dat is een theelicht houder met een soort schaaltje aan de bovenkant waar je iets van geur in kunt doen. Vaak zie je een soort waxachtig vormpje wat je daarop kan leggen, maar ook daar zitten chemische middelen in. Wat ik zelf doe is het schaaltje vullen met water en er ongeveer vijf druppels essentiële olie aan toevoegen. Wanneer je het kaarsje dan aanzet, wordt het water warm en begint de lucht zich te verspreiden.

Een andere manier om een lekkere lucht te verspreiden door je huis is een pannetje op het vuur te zetten met water en wat lekker geurende producten er in. In de winter kun je bijvoorbeeld denken aan sinaasappel schijfjes en kaneel, citroen en rozemarijn, dennentakjes of appel en kaneel. Alles is mogelijk!

Mijn laatste tip en als ik het zelf zeg een hele makkelijke en het werkt super goed. Doe in een potje wat bakingsoda, voeg daar een aantal druppels van je favoriete essentiële olie. Zet dit bijvoorbeeld bij de wc neer en het ruikt meteen heerlijk! En hierbij blijft het meerdere dagen lekker ruiken. Om de lucht nog meer te versterken (ik vind dit niet eens nodig), kun je een kaarsje in het potje zetten en aansteken. Door de warmte wordt de geur nog meer verspreid.
Bakingsoda neemt ook geurtjes op. Persoonlijk vind ik de bakingsoda na een week niet meer zo fris ruiken. Ik gebruik de bakingsoda dan om de wc mee schoon te maken en vul het potje met nieuwe bakingsoda. Zo verspil ik niets. 😊

 

Dit waren mijn duurzame tips voor een gezonder huis. Heb jij zelf nog andere tips die hiermee te maken hebben? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!

Liefs Esther

 


Een reactie op “Duurzame tips voor een gezond huis

  1. Wat leuk om te lezen! Vanuit de bewustwording van voeding kwam ik ook terecht op andere dingen die van grote kunnen zijn op je gezondheid, zoals cosmetica en de schoonmaakmiddelen in huis. Inmiddels wonen we zelf in een Tiny House en gaan we helemaal voor duurzaam en minimalistisch. Dit blijft echter wel een groei proces, want regelmatig doen we nieuwe ervaringen op en leren we weer wat bij ;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.