Natuurlijk schoonmaken – deel 2

Schoonmaken, dit is nooit een van mijn lievelingsbezigheden geweest. Maar als je het eenmaal gedaan hebt, is het toch wel heel fijn! Ik had veel agressieve middelen om mijn huis mee schoon te maken. Toen ik steeds natuurlijker ging eten en ik mijn verzorging ook omruilde voor meer pure producten, ging ik ook nadenken over mijn schoonmaak artikelen. Wanneer je schoonmaakt, adem je de chemische stoffen in en dat kan niet echt goed zijn voor je lichaam. Ik ging zoeken op internet naar natuurlijkere alternatieven en die vond ik!

Alleen zijn die producten wel vaak drie keer zo duur… Dat vond ik een groot nadeel. Ik heb langzaam wat spullen vervangen, maar werd niet blij van het bedrag dat ik bij de kassa moest afrekenen. Na nog wat research op internet, las ik dat je zelf schoonmaak middelen kon maken. Huh? Hoe kan dat dan? Nou blijkbaar deden onze oma’s dat vroeger ook zo. En het zelf maken is zo gemakkelijk! Je hebt maar een paar producten nodig, die heel goedkoop zijn. Daarnaast bespaar je heel veel (plastic) verpakkingen, omdat je minder producten nodig hebt om je hele huis mee schoon te maken. Dat wilde ik wel eens proberen! En als het niet zou bevallen, kon ik altijd weer overstappen op de dure natuurlijke opties.

Inmiddels maak ik mijn huis al meer dan een half jaar schoon met natuurlijke producten en dit bevalt mij super goed. In ‘natuurlijk schoonmaken – deel 1‘ heb ik al een aantal recepten voor schoonmaakmiddelen gedeeld. De afgelopen maanden heb ik nieuwe dingen ontdekt die ik hieronder zal delen.

Sinaasappel azijn
Wat heb je nodig:
-Azijn (natuur of schoonmaak)
-Schillen van mandarijnen of sinaasappels of andere citrusvruchten
-Een glazen luchtdichte pot

Omschrijving:
Azijn is een van de basis producten waar ik veel mee schoonmaak. Het werkt geweldig, het enige nadeel aan azijn vind ik de sterke lucht. Ik heb ontdekt dat ik deze lucht een stuk aangenamer kan maken door de schillen van citrusvruchten er in te laten weken.

Doe een aantal schillen in een schone pot. Vul de rest van de pot met azijn (in ieder geval zoveel, dat de schillen ‘onder water’ staan). Zet dit op een droge plek voor minimaal een week weg. Giet na deze week de azijn door een zeef, zodat de schillen en eventuele velletjes eruit zijn. Je kunt de azijn nu gebruiken, zoals je dat doet bij normale azijn. Essentiële olie is nu overbodig.

RVS reiniger
Wat heb je nodig:
-Olijfolie
-Herbruikbaar doekje

Omschrijving:
Doe een beetje olijfolie op het doekje en veeg hiermee over het product van rvs (zoals je oven of afzuigkap). Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ik spreek uit ervaring, het apparaat ziet er weer uit als nieuw!

Tapijt of matras reiniger
Wat heb je nodig:
-Bakingsoda
-Stofzuiger

Omschrijving:
Strooi de bakingsoda over het oppervlak dat je wilt reinigen. Laat dit een uurtje intrekken. Zuig dit vervolgens met de stofzuiger op en je tapijt of matras is weer fris.

Glas reiniger
Wat heb je nodig:
-3/4 deel water
-1/4 deel azijn
-Droge doek

Omschrijving:
Meng het water en azijn in een spray fles. Schud de fles goed voor gebruik en spuit het mengsel op het glas (niet te veel). Veeg het schoon met de droge doek. Bij erg vies glas kun je ook een mengsel van warm water en azijn gebruiken. Ik doe dit dan in een emmer en gebruik het mengsel op een doek of zachte spons om de viezigheid van het raam te vegen. Daarna veeg ik nog met een droge doek na. Door de azijn, gaat je raam echt glanzen!

Dit zijn een aantal middelen die ik wekelijks gebruik. Stap voor stap probeer ik op die manier over te gaan op natuurlijk schoonmaken. Heb jij nog andere tips? Ik ben daar heel benieuwd naar!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.