Favoriete gerechten – November

Ik probeer heel gevarieerd te eten, maar ik merk toch dat ik sommige maaltijden in een periode vaker eet. Dit heeft soms te maken met het weer of het komt doordat ik een nieuw recept heb ontdekt wat ik super lekker vind en dat een tijdje wekelijks maak. Omdat ik het zelf ook altijd heel interessant vind wat andere mensen eten, deel ik maandelijks een aantal recepten en producten met jou die ik die maand veel gegeten heb. Misschien zit er wel iets bij wat ook bij jullie thuis een nieuwe favoriet wordt!

Ontbijt
Ook afgelopen maand was havermout mijn favoriete gerecht voor ontbijt. Wel heb ik een beetje variatie in mijn ontbijtjes gebracht voor soms in plaats van havermout, te kiezen voor boekweit. Dit is een glutenvrij graan. Ik gebruik dan de boekweit korrels. Hierbij is het wel van belang dat je ze ’s nachts weekt, anders zijn ze nog heel hard. Verder maak je ze hetzelfde klaar als de havermout! In de favorieten van september kun je terug vinden hoe ik mijn basis havermout maak.

Lunch
In het weekend maak ik vaak een grote pan soep, zodat ik daar de hele week van kan eten. Ook tussen de middag heb ik behoefte aan warm eten merk ik. Een soepje vind ik dan heerlijk! Dit recept voor tomaten paprika soep is op dit moment een van mijn favorieten! Van deze soep kan ik ongeveer vier keer eten.

Ingrediënten tomaten paprika soep
– 10 verse tomaten
– ½ pot gegrilde paprika’s
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 el tomatenpuree
– Verse basilicum naar behoefte
– Een groente bouillon blokje
– 1 pot/blik cannellini bonen
– Water

Bereiding tomaten paprika soep
Snij de ui, tomaten, paprika (eerst goed afspoelen), knoflook in stukjes. Doe wat olie in een soeppan en fruit ui en knoflook aan. Haal de steeltjes van de basilicum af en voeg deze toe aan de pan. Nu mag ook de tomatenpuree erbij en meng door elkaar. Voeg dan de tomaten en paprika erbij en bak dit voor een paar minuten.

Doe intussen wat water (ongeveer een liter) in een waterkoker. Zodra dit klaar is, doe je dit in de pan. Ik doe altijd precies zoveel water erin, dat alles onder water staat. Voeg nu ook het bouillon blokje toe en breng alles aan de kook. Laat dit voor ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken.

Spoel de bonen goed af en voeg deze samen met de basilicum na ongeveer 8 minuten toe. De bonen zorgen dat de soep nog romiger en meer vullend wordt.

Haal de pan van het vuur en pureer nu alles met een staafmixer of doe het in een blender (die hitte bestendig is!). Zet de pan nog even terug op het vuur en warm het nog even twee minuten op.

Tip: Ik verdeel de soep meteen in bakjes zodat iedere dag alleen het bakje uit de koelkast hoef te halen!

Avondeten
Pasta vind ik echt comfort food en met deze koudere dagen, is comfort food altijd welkom. Mijn favoriete pasta gerecht op dit moment is vegan pasta bolognese. Met linzen in plaats van vlees en met macaroni. Als extra smaakmaker voeg ik zongedroogde tomaten toe.

Snacks
Sinterklaas is inmiddels in het land en daar passen allerlei lekkere snacks bij. Pepernoten vind ik super lekker en zou ik het hele jaar door wel kunnen eten! Wanneer ik pepernoten uit de winkel eet, merk ik toch dat ik mij daarna niet altijd heel fijn voel. Daarom maak ik mijn pepernoten graag zelf. Ik zoet ze met dadels, zodat ik geen andere geraffineerde zoetmakers hoef te gebruiken.

Ingrediënten gezonde vegan pepernoten
-80 gram amandelmeel
-80 gram meel (bijvoorbeeld spelt)
-10 dadels (ontpit)
-2 el kokosolie
-1/4 tl bakingsoda
-3 tl speculaaskruiden

Bereiding gezonde vegan pepernoten
Doe de dadels, kokosolie en speculaaskruiden in een keukenmachine en meng tot het een glad mengsel is. Meng in een aparte kom de overige ingrediënten en mix alles dan met elkaar tot het een egaal deeg vormt.

Maak er pepernoten van met je handen en leg deze naast elkaar op een bakplaat. Bak de pepernoten voor ongeveer 15 minuten op 150 graden in de oven. Blijf er wel bij, want ze kunnen snel zwart worden.

Een andere snack waar ik heel blij van kan worden is popcorn! Wanneer ik dit koop, is deze smaak van propercorn mijn favoriet. Popcorn is ook heel gemakkelijk om zelf te maken. In de meeste supermarkten kun je pofmaïs kopen. Je kunt er allerlei smaken aan geven. Om in de Sinterklaas sferen te blijven, heb ik afgelopen maand een aantal keer popcorn met speculaas kruiden gemaakt. Voor een portie gebruik ik een klein handje pofmaïs. Je kunt voor een voorraad maken, dan doe ik drie handjes, zodat ik later in de week ook nog wat heb. Bewaar het wel in een luchtdichte pot, anders is het niet meer lekker.

Ingrediënten speculaas popcorn
-Pofmaïs
-Olie (ik gebruik kokosolie)
-Speculaas kruiden

Bereiding speculaas popcorn
Zet een pan (waar je een deksel van hebt, belangrijk!) op het vuur. Wanneer de pan warm is, doe er dan een beetje olie in. Zorg dat de olie heet is voordat je de pofmaïs erbij doet. Je kunt dit testen door eerst een korrel in de pan te doen. Als de olie gaat bubbelen dan is het warm genoeg.

Doe dan alle pofmaïs in de pan en schud even heen en weer, zodat alles onder de olie zit en dan kan de deksel erop. Blijf de pan boven het vuur af en toe heen en weer schudden. Dit voorkomt dat de popcorn verbrand. Snel zal de mais gaan poffen. Laat de pan niet te lang meer op het vuur. Als je denkt dat de meeste mais gepoft is, kun je de pan van het vuur halen.

Haal de deksel eraf, strooi wat speculaas kruiden over de popcorn. Doe de deksel er weer op en schud de pan even goed heen en weer, zodat alle popcorn onder de kruiden zit. Genieten!

Heb jij een favoriet plantaardig gerecht? Deel hem hieronder, ik ben benieuwd!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.