Minder afval bij het boodschappen doen

Afgelopen jaar heb ik mijzelf steeds meer verdiept in het thema duurzaamheid. De manier waarop de mens nu leeft heeft zoveel (negatieve) invloed op de aarde. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties ook nog kunnen leven op deze planeet, is het naar mijn mening van belang dat wij bewuster worden van onze leefwijze en waar mogelijk kleine aanpassingen doen, om op die manier wat liever voor de aarde te zijn.

Misschien heb je zelf ook al wel gelezen over duurzaamheid, maar lijken sommige veranderingen je veel te rigoureus. Dat kan ik best begrijpen. Toen ik net begon informatie zoeken over duurzaamheid en bewuster leven, kwam ik al snel uit bij de term ‘zero waste’ & ‘low waste’. Dit klonk echt als een onmogelijk opgave!

Zero waste (letterlijk vertaald nul afval) betekent dat iemand leeft zonder afval te produceren. Meestal wordt hier restafval, plasticafval en soms ook papierafval mee bedoeld. Low waste (letterlijk vertaald weinig afval) is een manier van leven waar er zo min mogelijk afval geproduceerd wordt. Mensen zoeken naar alternatieven, om zo min mogelijk afval te maken.

Omdat ik toch heel graag een verandering wilde maken in mijn manier van leven ben ik begonnen met een dertig dagen challenge; plastic free July. Met als doel voor mij om mijn plastic afval die maand minimaal te halveren. Mijn verhaal over die maand kun je terug vinden in het artikel over plastic free July.

Het doel wat ik voor mijzelf die maand gesteld had, behaalde ik! Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en ik kan je zeggen dat die maand voor blijvende veranderingen heeft gezorgd. Mijn afval is nog steeds minder dan voor de maand juli en tijdens het boodschappen doen ben ik nog steeds heel bewust van mijn aankopen. En dat eigenlijk met een paar kleine aanpassingen. Ik niet het gevoel dat ik mijzelf nu dingen ontzeg of dat ik minder geniet van het leven dan daarvoor. Het enige wat veranderd is, is dat ik bewuster nadenk tijdens het boodschappen doen en dan een weloverwogen keuze kan maken.

Ik ben van mening dat alle beetjes helpen. Dus zelf wanneer jij maar één plastic verpakking minder per maand zou kopen. Echt waar, dat helpt de aarde al! Daarom heb ik hier een aantal tips opgeschreven, om jou te inspireren. En wie weet word je net zo enthousiast als ik! 😊

Neem je eigen tassen mee
Een kleine moeite, met groot resultaat. Stel je koopt nu eens per week een plastic tas bij je boodschappen. Wanneer je vanaf nu je eigen tas meeneemt scheelt dat je 52 plastic tassen per jaar! Ik heb altijd tassen in de auto liggen en in mijn tas zit ook altijd een extra tasje. Op die manier heb ik ook wanneer ik onverwacht boodschappen ga doen, tassen bij mij. Ben je nou wel een keer je tas vergeten en kun je het zelf niet dragen? Zorg dan dat je je gekochte tas nog een aantal keer gebruikt, dat scheelt voor de volgende keren toch weer iets!

Kies voor herbruikbare zakjes
Je kent ze vast wel, die kleine plastic zakjes bij de groenten en brood afdeling van de supermarkt. Als je iets te veel er in doet, scheurt het zakje. Ik zie dat mensen vaak deze zakjes gebruiken. Wanneer je het gebruik hiervan zou verminderen, zou dat ook al zoveel afval schelen! Ik heb herbruikbare zakjes, van katoen die een stuk steviger zijn. Je kunt dit soort zakjes online kopen (ik heb ze gekocht bij bag-again), maar je kunt ze tegenwoordig ook in sommige supermarkten kopen!

Kies waar mogelijk zonder verpakking
Veel groenten en fruit soorten zijn verpakt in plastic. Soms omdat ze gesneden zijn, van een ander merk zijn of omdat dit de houdbaarheid verlengd. Probeer te kiezen voor het product zonder plastic verpakking. Neem avocado’s bijvoorbeeld. Deze kun je los kopen, omdat deze vrucht van zichzelf al een fijne verpakking heeft (de schil). Ook zijn er eetrijpe avocado’s te koop, maar die zijn verpakt in behoorlijk wat plastic. Ik doe mijn boodschappen eens per week en ik ben flexibeler geworden met wanneer ik welke maaltijd eet. Zijn er alleen keiharde avocado’s? Dan eet ik dat gerecht aan het eind van de week. Zijn ze zacht, dan eet ik het eerder. Soms kan het ook per supermarkt verschillen wat wel of niet in plastic zit.

Verkies karton en glas boven plastic en blik
Wanneer je niet om een verpakking heen kunt (zoals rijst, pasta, bonen), probeer dan altijd te kijken of er een alternatief is voor een plastic verpakking. Negen van de tien keer kun je pasta of rijst namelijk ook in karton kopen. Bij bonen en peulvruchten verkies ik glas boven blik. Allereerst omdat glas beter te recyclen is, maar ook omdat in blik vaak BPA zit en je lichaam daar niet heel gelukkig van wordt. Ik vind het echt een leuke uitdaging om in de winkel op zoek te gaan naar een alternatief. Zo eet ik bijvoorbeeld ook andere producten dan voorheen.

Ga voor voordeel verpakkingen
Bij houdbare producten kies ik vaak voor de voordeel verpakking. Dat scheelt niet alleen qua verpakkingsmateriaal, maar ook qua prijs!

Maak je eigen snacks
Vrijwel alle snacks zijn verpakt in plastic. Loop maar eens langs het snoep of koek vak. Ik maak nu vaker mijn snacks zelf! Je kunt dit zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt natuurlijk. Ik hou van makkelijk, dus ik kies voor simpele recepten die snel klaar zijn en waar ik de hele week van kan eten. Nu weet ik precies wat voor ingrediënten erin zitten en heb ik minder afval gemaakt!

Dit waren mijn tips om je afval door het boodschappen doen te verminderen. Is er iets dat jij al doet of graag zou willen veranderen? Of heb je zelf nog andere tips? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.