Duurzaam op Bali

Vanaf eind september was ik samen met mijn vriend voor drie weken op Bali. Wauw, wat hebben wij een fijne tijd gehad daar! Afgelopen jaar ben ik steeds bewuster gaan leven en is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Tijdens mijn reis was dit ook een onderwerp wat ik belangrijk vond en daarom heb ik waar mogelijk duurzame keuzes gemaakt. In dit artikel neem ik jullie mee in wat je kunt doen op vakantie om ook daar wat liever te zijn voor onze planeet.

De reis
Voordat ik op reis ging had ik al een artikel geschreven over duurzamer reizen. De tips die ik daar deel, heb ik ook toegepast tijdens mijn eigen vakantie.

De pret begon natuurlijk al bij het inpakken. Ik was altijd iemand die zo veel mogelijk bagage mee nam, want beter te veel dan te weinig dacht ik. Doordat ik mij er nu van bewust was geworden dat meer bagage, meer kerosine kost, wilde ik niet meer dan nodig meenemen. Waar ik normaal altijd precies het aantal kilo’s bij mij had dat is toegestaan (20 kg), had ik nu maar 13 kg! Dat was al een goed begin. Ik had voor één week kleding meegenomen. Daarnaast had ik een beetje wasmiddel mee, zodat ik kleding die ik vaker aan wilde kon wassen.

Naar het vliegveld had ik mijn dopper (navulbare drinkfles) mee. Voor de douane had ik deze leeg gedronken, zodat ik hem mee mocht nemen. Direct na de controle heb ik mijn flesje gevuld bij toiletten. Zo had ik in het vliegtuig al één plastic flesje water bespaard!

In het vliegtuig gebruikte ik mijn eigen bestek, waardoor ik ook meerdere bestek setjes niet heb gebruikt. Het zijn kleine dingen, maar ik zie het altijd zo: alle beetjes helpen.

Tijdens de vakantie
Helaas is het kraanwater op Bali niet drinkbaar. Daarom heb ik nog best wel wat plastic flesjes water moeten kopen. Maar waar mogelijk heb ik andere keuzes gemaakt.

Kokosnoten
In plaats van een flesje water, heb ik regelmatig kokoswater gedronken uit een verse kokosnoot. In Nederland had ik al wel eens kokoswater gedronken en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat echt niet lekker vond. Maar hé, als je op Bali bent hoort een kokosnoot er toch echt bij! Gelukkig vond ik dat echt heerlijk! Het had zo’n andere smaak en het vruchtvlees kon ik ook eten. Doordat je het kokoswater direct uit de kokosnoot drinkt, kun je dit alleen met een rietje drinken. Ik had mijn eigen RVS rietje bij mij, dus ik vroeg vaak zonder rietje. In Canggu en Ubud hadden ze goede alternatieven voor het plastic rietje! Zo kreeg ik een paar keer een papieren rietje en een rietje dat leek op plastic, maar gemaakt was van maiszetmeel (zoals hieronder op de foto).

Navulpunten
Op sommige plekken en bij een aantal van onze hotels waren navulpunten. Hier kon je gratis of tegen een kleine vergoeding je navulbare drinkfles vullen met drinkbaar water. Ik had dan ook altijd mijn dopper bij mij voor de zekerheid. Dat scheelde dan uiteindelijk toch weer een paar flesjes.

Uiteten i.p.v. afhaal
Iedere dag heb ik zowel lunch als avondeten in een restaurant gegeten. Er waren ook mogelijkheden om eten te laten bezorgen, maar daar heb ik bewust niet voor gekozen. Je eten wordt dan vaak in plastic verpakt. Wanneer je in het restaurant zelf eet, creëer je geen onnodig afval en het is ook nog eens heel gezellig om de tijd ervoor te nemen!

Dit waren de dingen die ik gedaan heb tijdens mijn vakantie om de aarde iets minder te belasten. Heb jij nog andere tips die ik nog niet genoemd heb? Laat het hier onder weten, ik hoor het graag van je!

Liefs Esther

 

Lees meer over mijn reis naar Bali
Geluk op Bali
Vegan op Bali


Een reactie op “Duurzaam op Bali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.