Vegan op Bali

Vanaf eind september was ik samen met mijn vriend voor drie weken op Bali. Wauw, wat hebben wij een geweldige tijd gehad daar! Een deel van die fijne tijd is ook zeker te danken aan het heerlijke eten wat ik daar gegeten heb. Van tevoren had ik online al wat onderzoek gedaan en ik had al gezien dat daar veel vegan opties zouden zijn en gelukkig was dat ook echt zo. Ik heb de meest heerlijke dingen gegeten. In dit artikel neem ik jullie mee in wat ik zoal gegeten heb op Bali als vegan.

De vliegreis
Tijdens de reis (en vooral zo’n lange reis), eet je ook al meerdere maaltijden. Wat ik echt heel fijn vond, was dat ik van tevoren (bij het boeken van mijn vliegticket) kon aangeven dat ik een veganistische maaltijd in het vliegtuig wilde hebben. Dit gaf voor mij zoveel rust, dat ik mij daar geen zorgen om hoefde te maken en gewoon kon eten wat ik kreeg! We vlogen met KLM en die hebben dit super goed geregeld. Ik kreeg iedere keer ietsje eerder mijn maaltijd, die niet onderdeed aan de reguliere vliegtuig maaltijden. Zo had ik een ‘hoofdmaaltijd’, bijvoorbeeld aardappel partjes met groenten, een salade en een bakje fruit of pudding. Vaak zat er ook nog water en een broodje met vegan boter bij.

Op Bali

Ontbijt
Ik heb vooral als ontbijt heel veel fruit gegeten. Wij hadden bij ieder hotel het ontbijt erbij. Hoewel er veel vegan opties zijn op Bali, weet niet iedereen wat vegan inhoudt. Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat ik vertelde aan de medewerker dat ik vegan ben en dus ook geen ei of zuivel eet, ze keken mij heel vriendelijk aan (wat iedereen is daar zo aardig!) en zeiden mij te begrijpen, om vervolgens toch iets te krijgen met ei. Vaak gaf ik dat gerecht dan aan mijn vriend en at ik de andere dagen gewoon lekker fruit. En ook dat was heerlijk, wat je kreeg een groot bord met allemaal verschillende stukjes fruit erop!

Vooral in Canggu, zijn er heel veel super leuke cafeetjes waar je de meest geweldige vegan ontbijtjes hebt. Daar heb ik een ochtend gewoon twee keer ontbeten (op vakantie kan dat toch? 😉). Eerst in het hotel en daarna bij The Loft, waar ik vegan wafels gegeten heb.

IMG_0461
Vegan wafels in Canggu

Lunch
Voor de lunch hebben wij ook iedere dag ergens gegeten. Je hebt op Bali veel ‘warungs’ wat lokale (vaak niet heel mooi uitziende), goedkope restaurants zijn waar je heerlijk kunt eten. Op iedere hoek van de straat vind je wel een warung en eigenlijk overal kun je wel een nasi goreng (zonder kroepoek en ei) krijgen. Of gadogado met tofu of tempé (ook zonder ei vragen) en satay van tofu of tempé heb je ook wel overal. Hele lekkere gerechten en ik heb daar echt van genoten!

In Canggu hebben wij ook bij een aantal Beachclubs gelegen en daar gegeten. Zo heb ik twee keer geluncht bij The Lawn, waar ze ook meerder vegan gerechten op de kaart hadden. Bij La Brisa hadden ze ook een aantal opties. Wel minder opties, maar vooral smoothies zijn daar heel lekker! (Wel even zonder honing vragen als je die ook helemaal vegan wilt)

In Seminyak (de plek naast Canggu) heb je de Beachclub Potato Head, waar je ook de meest heerlijke vegan gerechten op de kaart kunt vinden! Ik had daar vegan jackfruit taco’s, een aanrader!

In Ubud is The Elephant een echte aanrader. Dat is een vegetarisch restaurant met uitzicht op de Campuhan Ridge Walk. Wij hebben na die wandeling daar gegeten en dat was zo lekker! Ze hebben ook meerdere vegan toetjes (lees: chocolade taart) op het menu!

IMG_1158.JPG
Springrolls bij The Elephant in Ubud

Voor een ultieme relax dag in Ubud ga je naar Jungle Fish. Ze noemen het zelf ‘The no Beach Beachclub’. Een infinitief pool midden in de jungle, echt geweldig! En wat het allemaal nog een stukje leuker maakt is dat ze daar ook super lekker vegan eten hebben!

Op Nusa Lembongan, een eilandje naast Bali waren er duidelijk wat minder vegan restaurantjes. Je had er wel een aantal, maar je moest even iets beter zoeken. Bali Eco Deli is een heel fijn plekje voor een koffie met een taartje. Maar ook hebben zij diverse lunch en diner mogelijkheden. Green Garden heeft heel veel vegan opties op de kaart. Toen ik de kaart zag werd ik heel gelukkig. Helaas vond ik het eten uiteindelijk niet heel bijzonder. Echt jammer vond ik dat! Ze hebben wel lekkere sapjes en smoothies!

En last but zeker not least Next Level. Eigenlijk ligt dit op Nusa Ceningan, een klein eilandje naast Nusa Lembongan, maar met de scooter kun je dat heel gemakkelijk bereiken (d.m.v. een brug). Tussen deze twee eilanden heb je de mooiste blauwe zee die je ooit hebt gezien! Bij Next Level kijk je uit over dit stukje zee. We hebben daar wel drie keer gegeten. Ik nam daar een smoothie bowl met granola. Wel goed om hier dubbel te vragen wat de ingrediënten zijn, want het staat niet heel duidelijk vermeld en de eerste dag had ik een slok van een smoothie genomen daar en bleek er koemelk in te zitten. Maar als je het even vraagt, dan kan hij precies vertellen wat er allemaal in zit!

Avondeten
Ook ’s avonds heb ik heerlijk gegeten! Voornamelijk gerechten met rijst en dat werd ik zeker niet zat, want overal was de smaak toch weer anders. We hebben meerdere avonden bij warungs gegeten, waar dus altijd verschillende opties zijn voor veganisten.

In Canggu hebben wij bij Dandelion gegeten. Het ziet er heel schattig uit en er lopen konijnen los door het restaurant! Ik heb daar een heerlijke curry gegeten.
Naast vegan wafels heeft The Loft zoals eerder al genoemd ook heerlijk avond eten! En ook nog eens heerlijke vegan taarten (geen taartjes, het zijn flinke punten!).

Bij Atman Kafé in Ubud heb ik de lekkerste vegan Nasi Campur gegeten! Echt een aanrader! Hier hebben we zelfs twee keer gegeten, omdat ze zoveel vegan opties hadden en ik meerdere dingen wilde proberen. Ze hebben hier ook vegan schepijs, taartjes en bonbons.

Midden in het centrum van Ubud ligt The Yoga Barn, een plek waar je heel veel yoga lessen kunt volgen. De plek zelf is heel mooi, vol natuur en erg rustgevend. Ze hebben ook een plek om te eten; The Garden Kafé, waar je voor zowel ontbijt, lunch, snacks als avondeten terecht kan. En alles ziet er zo lekker uit! Er zijn heel veel (raw) vegan opties en alles wat ik daar gegeten heb was super lekker!

IMG_3328.JPG
Vegan eten bij The Yoga Barn

Naast ons hotel op Nusa Lembongan lag Sandy Bay Beachclub. De prijzen waren hier wat meer Europees, maar het eten was heerlijk. Ze hadden een aantal vegan opties en ik had gekozen voor de jackfruit taco’s. Je keek uit over zee en ’s avonds zat je heel romantisch onder de sterrenhemel. Een minpuntje; het personeel was niet erg vriendelijk.

In Uluwatu zijn ook behoorlijk wat restaurants met vegan opties. Mijn favoriet was toch wel Bukit Kafé. We hebben daar twee keer gegeten. Ik koos een keer voor een vegan burger en een keer voor falafel. Beide heerlijk! Ook hebben ze daar vegan ijsjes (een soort magnums met dadel karamel).

Zoals je kunt lezen heb ik echt enorm kunnen genieten van al het lekkere eten daar. Er zijn nog veel meer plekken waar je lekker vegan kunt eten, maar dan hadden we daar nog wat langer moeten blijven (of tien keer op een dag moeten eten haha).

Ben jij wel eens naar Bali (of ergens anders) op vakantie geweest en wat was jouw favoriete restaurant? Ik ben benieuwd!

Liefs Esther

 

Lees meer over mijn reis naar Bali
Geluk op Bali
Duurzaam op Bali


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.