Duurzamer reizen

Volgende week is het zover, dan ga ik samen met mijn vriend naar Bali! Maandenlang ben ik al aan het aftellen voor deze gave reis. Waarschijnlijk heb je ook wel eens gezien dat vliegen (en vooral zo ver weg) niet goed is voor het milieu. Daar ben ik mij ook zeker bewust van. Toch heb ik bewust gekozen om wel deze reis te maken. Ik weet namelijk zeker dat ik daar hele mooi momenten ga meemaken en dat zal bijdragen aan mijn geluk! Waar mogelijk wil ik zeker wel alsnog bewuste keuzes maken op vakantie, want zoals ik wel vaker zeg: Alle kleine beetjes helpen! In dit artikel deel ik wat je kunt doen om tijdens je vakantie duurzame keuzes te maken.

In het vliegtuig

Kies waar mogelijk een directe vlucht
De meeste kerosine wordt verbruikt bij het opstijgen en landen van het vliegtuig. Kies waar mogelijk voor een directe vlucht. De vlucht naar Bali heeft een tussenstop, omdat er getankt moet worden. Dit is de enige stop die wij maken met onze vlucht.

Neem eigen bestek mee
Tijdens lange vluchten krijg je maaltijden geserveerd. Wist je dat je bij meerdere maatschappijen kan aangeven dat je een veganistische maaltijd zou willen? 😊 Ik neem mijn eigen bestek mee, want het bestek in het vliegtuig is van plastic. Ook neem ik mijn eigen drinkfles mee, dit scheelt toch weer plastic!

Zorg voor weinig bagage
Hoe zwaarder je bagage is, hoe meer kerosine het vliegtuig verbruikt. Maak bewuste keuzes en neem alleen mee wat je nodig hebt. Wij gaan drie weken, maar ik neem maar voor een week kleding mee. Ik kan mijn kleding daar zelf wassen, wat veel bagage scheelt!
Tijdens vakanties lees ik heel veel boeken. Al een aantal jaar heb ik een ereader en dat is zo’n uitkomst! Ik kan wel 100 boeken mee nemen en het neemt geen ruimte in. Daarnaast zijn e-books een stuk goedkoper dan ‘echte’ boeken. Win-win!

Leen spullen
Sommige spullen heb je maar een keer per jaar nodig en de rest van de tijd ligt het op zolder. Vraag eens rond bij je vrienden en familie of zij spullen hebben die je mag lenen! Zo hoef je geen nieuwe spullen te kopen en maak je een duurzame keuze. Ik leen bijvoorbeeld de koffer en een handdoek van mijn zusjes. Ook voor kleding kun je met bekenden onderling ruilen. Zo heb je toch een nieuwe outfit, zonder geld uit te geven!

Tijdens de vakantie

Eet vaker plantaardig
Voor het produceren van 1 kilo rundvlees is 15000 liter water nodig. Kies voor lokale gerechten zonder vlees, zo maak je een duurzame keuze! Ik heb al gezien dat je op Bali heel veel plantaardige restaurantjes hebt, dus ik kijk er enorm naar uit om nieuwe gerechten te ontdekken!

Vraag zonder rietje
Vaak krijg je in je drankje een rietje, wat echt zonde van het plastic is. Vraag bij het bestellen of je zonder mag. Zelf neem ik mijn eigen RVS rietjes mee, zodat ik ook bij flesjes geen plastic rietje nodig heb!

Neem je eigen verzorgingsproducten mee
Het is soms heel verleidelijk en gemakkelijk om de shampoo die in de badkamer van je hotelkamer staat te gebruiken. Helaas zijn dat altijd kleine plastic flesjes, wat voor veel afval zorgt. Neem je eigen producten mee! Om alsnog te zorgen dat je daardoor geen mega zware koffer krijgt, kun je alleen meenemen wat je echt nodig hebt. Zo spaar ik zelf kleine flesjes thuis op voor dit soort gelegenheden. Of kies voor een shampoo bar. Ik heb deze gekocht voor Bali. Klein en zonder plastic verpakking!

‘Collect moments, not things’
Souvenirs kunnen heel leuk zijn, maar na een paar weken belanden ze toch vaak ergens in een hoekje of op zolder. Herinneringen zijn blijvend. Maak foto’s van momenten die je niet wilt vergeten en het allerbelangrijkste: GENIET! Want dat ga ik zeker doen! 😊

Heb jij nog leuke tips voor een duurzame vakantie? Ik hoor ze graag!

Liefs Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.