Duurzaamheid

Een onderwerp wat mij nu veel bezighoudt is duurzaamheid. Ik heb al meerdere artikelen geschreven in de categorie duurzaamheid. Maar wat versta ik eigenlijk onder duurzaamheid? In dit artikel neem ik jullie mee in mijn ideeën over duurzaamheid en deel ik wat praktische tips die ik toepas om dagelijks duurzamere keuzes te maken.

Van Dale geeft duurzaam drie betekenissen; lang durend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig & het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon waterkracht enz.

Ik zie duurzaamheid als een manier van leven, waarbij je probeert je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zodat de volgende generaties ook nog kunnen leven op deze aarde.
Volgens het ‘Wereld Natuur Fonds’ is er bij een eerlijke verdeling per persoon wereldwijd 1,7 GHA (mondiale hectare) beschikbaar. Gemiddeld gebruikt men tegenwoordig 2,6 GHA per persoon. De manier waarop wij nu leven, kan de aarde eigenlijk dus niet aan.

Plantaardig eten
Een hele grote stap om je ecologische voetafdruk kleiner te maken is door (vaker) plantaardig eten. Om 100 gram rundvlees te produceren heb je 1500 liter water nodig. Een stukje vlees per week minder eten, bespaart dus al veel meer dan een hele week niet douchen!

Reuse, refuse, recycle
Drie woorden die ik altijd in mijn achterhoofd hou als ik iets wil kopen.
Reuse: Ik ben bewuster van de aankopen die ik doe. Heb ik niet al zoiets of zou ik het kunnen lenen? Zo niet, wat is een duurzaam en eerlijk product? Ik investeer liever in iets wat ik voor langere tijd kan gebruiken.
Refuse: Zeg nee tegen plastic voor eenmalig gebruik. Ik heb hier tips voor geschreven in de artikelen over plastic free July (1) & (2).
Recycle: Probeer het afval dat je maakt goed te scheiden, zodat het gerecycled kan worden. Zo heb ik bakken voor plastic en metaal, groente, fruit en tuin afval, papier, glas en restafval. Twijfel je over wat in welke bak mag? In de afvalscheidingswijzer van milieu centraal kun je per product zoeken waar het in mag.

Bewust in huis
In huis probeer ik ook bewuste en duurzame keuzes te maken. Zo zet ik de verwarming nooit in alle kamers aan en doe ik eerst een trui aan voordat ik de verwarming hoger zet. Ik vind het ook heel fijn om onder een dekentje op de bank te liggen. 😊 Daarnaast let ik op het water verbruik (ik douche zo kort mogelijk en laat de kraan niet onnodig aanstaan). Apparaten zet ik helemaal uit en niet in stand-by stand.

Dit zijn een aantal tips waardoor je groenere keuzes maakt. Wat doe jij om bewuster te leven? Laat het vooral weten hieronder!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.