Favoriete gerechten – Augustus

Ik probeer heel gevarieerd te eten, maar ik merk toch dat ik sommige maaltijden in een periode vaker eet. Dit heeft soms te maken met het weer of het komt doordat ik een nieuw recept heb ontdekt wat ik super lekker vind en dat een tijdje wekelijks maak. Omdat ik het zelf ook altijd heel interessant vind wat andere mensen eten, wil ik maandelijks een aantal recepten en producten met jullie delen die ik die maand veel gegeten heb. Misschien zit er wel iets bij wat ook bij jullie thuis een nieuwe favoriet wordt!

Ontbijt
In de zomer vind ik het lekker om licht te ontbijten. Het liefst ook iets kouds. Afgelopen maand heb ik bijna dagelijks ontbeten met een groene smoothie. Sommige ingrediënten zitten er dagelijks in, met andere rouleer ik, zodat ik toch gevarieerd eet.
Groene smoothie ingrediënten:
-Water
-Een banaan (dit maakt de smoothie dik en romig)
-Een eetlepel lijnzaad (voor de omega 3 vetzuren)
-Een grote hand groene bladgroenten (meestal spinazie, maar dit kan ook sla zijn die ik in huis heb)
-Twee stuks fruit (afgelopen maand waren dit vaak nectarines, mango of blauwe bessen. Samen met de banaan heb ik dan al mijn dagelijkse portie fruit binnen.)

Ik ontbijt ook wel eens met ijs! Huh? Ja echt, bananen ijs. Super lekker en gezond! Doe minimaal 4 uur of de avond van tevoren drie rijpe bananen in de vriezer (schil ze en snij ze in stukjes en stop ze in een bakje). Haal ze wanneer je ze nodig hebt uit de vriezer en doe het in de keukenmachine. Meng het totdat het eruit ziet als roomijs. Ik vind het heel lekker om ‘rawnola’ erover heen te strooien. Dat maak ik van dadels, havermout en kokosrasp. Doe dat in de keukenmachine totdat je een soort granola structuur hebt. Als het te droog blijft, kun je er een klein beetje water bij doen om het aan elkaar te laten plakken.

Als ik even snel iets wil eten ’s morgens of tussendoor eet ik twee of drie rijst wafels met pindakaas. Ik wissel de rijst wafels af met maiswafels.

Lunch
Af en toe eet ik een salade, maar daar raak ik toch niet altijd verzadigd door. Afgelopen maand heb ik vaak als lunch twee spelt boterhammen gegeten met hummus. Ik kan nogal eens wisselen van hummus en nu is dit mijn favoriet. Ik probeer altijd sla, komkommer, tomaat of kiemgroenten op mijn broodje te doen, zodat ik ook al een portie groente binnen heb.

Waar ik ook heel erg van kan genieten, als ik tijd heb, is een gepofte zoete aardappel. Je wast een zoete aardappel, prikt er met een vork wat gaatjes in, legt hem op een bakplaat en doet hem op 220 graden voor ongeveer 50 minuten in de oven. Als je hem dan open snijdt, is hij zo zacht dat hij uit elkaar valt! Ik vul hem soms met wat avocado of doe er een restje van het avond eten in (zie recepten hier onder). Of ik eet hem gewoon zo kaal, ook heerlijk.

Avondeten
Curry eet ik het hele jaar door. De groenten die ik erin stop wisselen vaak wel, het ligt een beetje aan het seizoen wat ik erin doe. De basis van een curry is meestal hetzelfde; ik vind de combinatie van tomaten passata en kokosmelk zo lekker!

Curry ingrediënten:
-Een graansoort (nu eet ik vaak zilvervliesrijst, soms quinoa)
-1 blikje kokosmelk
-1 pot tomaten passata
-1 à 2 potten peulvruchten (linzen of kikkererwten)
-Groenten (bloemkool, broccoli of zoete aardappel)
-Ui en knoflook
-HEEL VEEL kruiden! Kruiden maken het gerecht. Je kunt zoveel smaak toevoegen d.m.v. kruiden, zonder dat je zout hoeft te gebruiken. Een favoriete combi van mij is: 2 el garam masala, 0,5 el kurkuma, 0,5 el paprika poeder, 0,5 el komijn poeder, snufje gember poeder, snufje chilipoeder.

Een ander gerecht dat ik afgelopen maand meerdere keren heb gegeten is chili sin carne. Dit is super gemakkelijk, heel smaakvol en het fijnste is dat je meteen een mega pan hebt. Zo heb ik de hele maand wat in de vriezer liggen als ik geen zin heb om te koken. Ik eet het meestal met rijst, maar het is ook heel lekker met naturel nacho chips. 😊

Chili sin carne ingrediënten:
-2 potten bonen (ik gebruik meestal zwarte bonen en kidneybonen. Je hebt ook potten met een mix van bonen zoals deze)
-2 potten tomaten passata
-1 blikje mais (of een verse mais!)
-Ui en knoflook
-1 rode paprika
-Kruiden; chilipoeder, komijn en paprika poeder

Snacks
Ik ben echt iemand die van tussendoortjes houdt! Soms eet ik fruit tussendoor. Afgelopen maand heb ik kersen, nectarines en frambozen vaak gegeten. Als je mij op Instagram volgt, heb je misschien wel gezien dat ik ook gek ben op dadel balletjes! Het is heel simpel om te maken en smaakt zo lekker! Ik varieer nog wel eens in ingrediënten. Afgelopen maand maakte ik vaak volgend recept. Je doet alles in de keukenmachine en maakt er daarna met je handen balletjes van en rolt ze door de kokos, zo simpel kan het zijn!

Dadelballetjes ingrediënten:
-150 gram Medjoul dadels
-75 gram Amandelmeel
-2 el Chiazaad
-1 el Cacaopoeder
-2 el Kokosrasp en extra om de in te rollen.

Soms heb ik ook gewoon zin uit iets kant en klaar, wat minder gezond is. Onderstaande producten heb ik afgelopen maand ook gegeten.
– Vegan Ben & Jerry
Vegan cornetto
Love chock reepje
– Vegan saté broodje

Heb jij een favoriet plantaardig gerecht? Deel hem hieronder, ik ben benieuwd!


Een reactie op “Favoriete gerechten – Augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.