Minimalisme: Mijn verhaal & beginnerstips

Tijdens mijn zoektocht naar duurzamere keuzes, kwam ik de term ‘minimalisme’ ook regelmatig tegen. In eerste instantie sprak dit mij totaal niet aan, omdat ik een beeld had van mensen die maar een paar spullen hadden. Dus een lege woonkamer met een stoel en een lamp bijvoorbeeld. Ik kon mij daar niets bij voorstellen. Gaandeweg las ik steeds vaker over minimalisme en kwam ik er achter dat het niet per se zo extreem hoefde te zijn. Minimalisme betekent meer dan minderen in spullen. Het kan er ook voor zorgen dat je meer rust in je hoofd krijgt en dat is iets wat ik juist wel wil!

Ik ging door deze ‘ontdekking’ mij toch verder verdiepen in minimalisme en kwam achter een paar punten. Zo staat bij minimalisme centraal dat de spullen die je hebt, essentieel zijn of bijdragen aan je geluk. Voor iedereen is dat dus verschillend. Sommige mensen hebben misschien maar tientallen spullen die waardevol zijn en andere misschien wel honderden. Door hier bewust van te zijn, zul je uiteindelijk meer waarde halen uit momenten in plaats van uit nieuwe spullen.

Ik ging voor mijzelf na wat ik belangrijk vond. Zo vind ik het belangrijk dat het gezellig is in mijn huis en ik een warm gevoel krijg als ik binnen ben. Tot een jaar geleden dacht ik altijd dat dat alleen kon als ik heel veel accessoires in de kamer had staan. Want dat zag ik altijd bij die woon programma’s op televisie voorbij komen. Ik ben daar van terug gekomen. Een paar accessoires doen zeker veel voor een ruimte, maar te veel zorgt voor chaos in mijn hoofd. Te veel prikkels.

Om niet meteen te rigoureus aan de slag te gaan, had ik gelezen dat het fijn is om kamer voor kamer aan te pakken in je huis. Dus ik begon met mijn kledingkast. Ik had altijd een volle kledingkast. Maandelijks kocht ik wel nieuwe kleren en dan het liefst goedkoop, zodat ik zoveel mogelijk kon kopen. Doordat de kleding goedkoop was, was de kwaliteit ook niet altijd even goed en werd ik niet altijd blij van mijn kleren. Door impuls aankopen zat er vaak een miskoop bij die ik maar een enkele keer droeg. Sinds ik veganistisch ben gaan leven, ben ik ook bewuster van mijn kleding aankopen geworden.
Ik wilde geen kleding meer kopen die gemaakt werd van dierlijke producten (als leer en wol). Toch had ik nog veel kleding die ik nauwelijks aan had. Wat voor mij goed werkte was drie stapels maken. Een stapel met kleding die ik veel droeg en graag wilde houden, een stapel met kleding die ik nooit aanhad/niet meer paste/niet mooi meer was en weg mocht en een stapel met kleding waar ik over twijfelde. De eerste stapel ging terug in mijn kast, de tweede bracht ik naar de kringloop en de derde stapel ging naar zolder. Als ik bepaalde kledingstukken in de komende drie maanden zou missen, kon ik het nog terug hangen. De rest zou ik dan uiteindelijk alsnog weg brengen.

En zo heb ik kamer voor kamer het huis opgeruimd. Waar ik van schoonmaken niet erg blij werd, gaf opruimen mij heel veel energie! Er waren best wat spullen die ik naar de kringloop winkel kon brengen en ik merkte ook daadwerkelijk dat minder spullen mij meer rust gaven.

Eens in de zoveel tijd ga ik nog eens door iedere kamer en komen er toch weer spullen tevoorschijn waar ik geen waarde meer aan hecht. Deze breng ik dan alsnog weg.

Meestal spaar ik de spullen die ik weg wil doen op en ga ik in één keer naar de kringloop winkel. Ik gooi heel bewust geen spullen weg (tenzij ze kapot en niet meer te repareren zijn), maar breng ik ze naar de kringloop. Op die manier geef ik de spullen een tweede leven en dat is een duurzame optie. Ik was een tijdje niet naar de kringloop geweest en mijn zolder stond vol met spullen die nog heel mooi waren. Ik heb gemerkt dat verkopen via marktplaats niet mijn ding is. Ik vind het te veel gedoe. Via vrienden hoorde ik over de IJhallen in Amsterdam. Daar werd ik enthousiast van! Ik huurde een kraam en verkocht in een dag bijna alle spullen die ik niet meer wilde hebben. En daar heb ik ook nog eens honderd euro mee verdiend! De spullen die ik niet verkocht had, bracht ik alsnog naar de kringloop. Een echte aanrader, als je het mij vraagt!

Ik ben mij nu ook veel bewuster van de aankopen die ik doe. Aangezien ik merk dat een opgeruimder en leger huis mij meer rust geeft, wil ik dat graag zo houden. En bij de aankopen die ik doe, probeer ik duurzame keuzes te maken. Hierbij een aantal tips hoe jij ook kunt beginnen met minimaliseren en waar je op kunt letten bij nieuwe aankopen.

Stap voor stap
Probeer echt stap voor stap te minimaliseren, om te voorkomen dat je te enthousiast aan de slag gaat en spijt krijgt van spullen die je hebt weggegaan. Doe per week een kamer in je huis bijvoorbeeld. En verdeel dan iedere keer je spullen in drie categorieën; houden, wegdoen, twijfel.

Tip
: Kijk of je spullen dubbel hebt. Vaak heb je van iets maar één nodig. Welke wil je houden? De   ander kan weg.

Duurzaam minimaliseren
Als je hebt besloten om spullen weg te doen, kijk dan wat de duurzaamste manier om het uit je huis te krijgen. Kunnen vrienden of kennissen het gebruiken? Je kunt ook veel bij de kringloop winkel kwijt, dat komt altijd goed terecht. Kleding of textiel dat kapot is, mag altijd in de textiel container! Zij zullen dit recyclen. Wanneer spullen echt niet meer gebruikt kunnen worden, breng het dan naar de milieu straat bij jou in de buurt. Daar kun je al je afval scheiden.

Tip
: Van mooie spullen maak ik soms ook cadeau pakketjes die ik bij een verjaardag aan iemand kan geven.
Tip: Organiseer een kledingruil avond met vrienden. Iedereen neemt kleding en accessoires mee die ze niet meer dragen of gebruiken. Wie het wilt mag het hebben. De kleding die overblijft en niemand hoeft, kunnen jullie aan een goed doel geven of alsnog naar de kringloop brengen.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Voor iedereen is minimalisme anders. Sommige mensen worden gelukkig van een lege woonkamer, andere worden daar juist heel ongelukkig van. Het doel is uiteindelijk dat je gelukkig bent met de spullen die je hebt. Dus kijk kritisch naar je spullen en luister naar je gevoel.

Wees bewust met nieuwe aankopen
Om je opgeruimde huis en hoofd te behouden, is het fijn als je niet meteen de dag erna weer allemaal nieuwe spullen koopt om je oude mee te vervangen. Denk eens twee keer na voor je iets koopt. Heb je het echt nodig? Of is dit iets waar je over een paar maanden nog steeds blij van wordt? Door bewuster hier over na te denken, zul je blijer zijn met de spullen die je dan daadwerkelijk nog koopt. En het scheelt je uiteindelijk een hoop miskopen en dus geld!

Ben jij bewust van de aankopen die je doet? Waar let jij bijvoorbeeld op? En wat zijn spullen waar jij heel veel waarde aan hecht? Laat het vooral hieronder weten!


2 reacties op ‘Minimalisme: Mijn verhaal & beginnerstips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.