Leven in het nu

Leven in het nu, dat klinkt zo logisch. Je kunt toch niet ergens anders zijn? Toch ervaar ik dat wel eens anders. Als ik bewust ga nadenken hoe vaak ik nou écht in het nu bezig ben, is het antwoord altijd minder dan ik zou willen. ‘Die situatie van gisteren had ik beter anders kunnen aanpakken’, ‘O morgen heb ik een spannende afspraak, straks gaat het fout’. Twee voorbeelden die vast wel eens door je hoofd schieten. Op zo’n moment ben je dus in het verleden of de toekomst en niet bezig met het huidige moment.

Reflecteren of vooruit denken hoeft zeker niet iets negatiefs te zijn. Maar als het nadenken (of piekeren) ten koste gaat van het huidige moment, gaat je leven aan je voorbij. Doordat je bezig bent met een ander moment (waar je op dat moment niets aan kunt veranderen), mis je het huidige moment en geniet je niet of minder.

Ik heb hier het laatste jaar veel over gelezen en mijzelf hier meer in verdiept en ik kwam er achter dat ik niet de enige ben die zo kan denken. Door diverse boeken te lezen, kwam ik tot nieuwe inzichten. Zo zegt Eckhart Tolle: ‘Een probleem bestaat nooit in het heden, maar heeft alles met toekomst en verleden te maken – en beiden bestaan alleen in onze geest’. Toen ik daar over na ging denken zag ik alles ineens heel anders; hij heeft gelijk, ieder moment dat je beleefd is in het nu, de rest speelt zich alleen maar af in je hoofd. En de meest vervelende momenten zaten vaak in mijn hoofd. Zo kon ik opzien tegen bepaalde situaties en al honderd scenario’s bedacht hebben, terwijl het uiteindelijk toch altijd anders verliep. Of een situatie uit het verleden over en over herbeleven in mijn hoofd, terwijl ik er dan niets meer aan kon doen. En inderdaad, vaak is er in het heden helemaal geen probleem. Probeer het maar eens. Je leest nu dit artikel, waar ben je? Heb je nú een probleem? Waarschijnlijk niet. 😊

Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk is kan het zijn om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Want toch je zit toch al snel weer in je hoofd bij andere situaties. Ik heb afgelopen jaar een aantal manieren gevonden die voor mij werken om meer in het nu te leven en vooral meer te genieten van de momenten die ik heb.

Dankbaar zijn
Over dankbaarheid ik al eerder een artikel geschreven. Door dagelijks drie dingen te noteren waar ik dankbaar voor ben, sta ik meer stil bij mijn dagelijkse gebeurtenissen en ervaar ik meer geluk.

Mediteren
‘Dat is toch heel zweverig en dan mag je aan helemaal niets denken?’. Gelukkig is dat helemaal niet zo! Voor mij is meditatie even een moment voor mijzelf pakken en bewust worden van de gedachtestroom in mijn hoofd. Ik neem het waar, maar ga er niet op in. Hierdoor kan ik gemakkelijker bepaalde dingen loslaten en is er meer ruimte in mijn hoofd om te leven in het nu. Een aanrader om te beginnen met mediteren is de meditatie app ‘headspace’. Je kunt de app downloaden en de eerste tien dagen gratis uitproberen. Een man vertelt je (in het Engels) op een hele fijne manier wat je moet doen en het is allesbehalve zweverig.

Offline gaan
Vorige week merkte ik dat ik weer even helemaal niet in het nu was. Ik was veel bezig met andere dingen en ik merkte dat ik steeds maar weer mijn sociale media opende en er dan achter kwam dat ik een minuut geleden al gekeken had (en er dus niets nieuws te zien was). Ik was dus totaal niet bewust bezig met wat ik aan het doen was. Als ik dat merk ga ik even een weekje offline. Ik zet mijn internet op mijn telefoon dan helemaal uit. Mensen die mij moeten kunnen bereiken vertel ik dat ik bereikbaar ben via sms of bellen. Ik merk dat ik dan ‘Quality time’ voor mijzelf kan vrijmaken. Zo heb ik meer boeken gelezen, heb ik voetenbadjes genomen, buiten rondjes gewandeld in mijn pauze en buiten ontbeten. Kleine geluksmomentjes waarbij ik in het nu leef en optimaal geniet.

Doe jij wel eens iets om bewuster in het nu te leven? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.