Plastic free July – deel 2

Afgelopen maand stond in het thema van zo min mogelijk plastic afval, oftewel ‘plastic free July’. Ik deed hier aan mee en probeerde zo min mogelijk ‘plastic voor eenmalig gebruik’ te gebruiken afgelopen maand. Dus tijdens het boodschappen doen keek ik of ik producten zonder verpakking of in ieder geval zonder plastic verpakking kon kopen. Om eerlijk te zijn was het best een uitdaging, maar gelukkig wel een hele leuke. Ik zal jullie meenemen in deze zoektocht en deel met jullie mijn tips.

Wist je dat er jaarlijks 300 miljoen ton plastic gemaakt wordt? En de helft daarvan is plastic voor eenmalig gebruik! Hiervan wordt maar ongeveer 12 procent gerecycled… (www.plasticfreechallange.org) Daar schrok ik enorm van.

“It’s only one straw”
-Said 8 billion people

Het voelt soms alsof jij daar als individu helemaal geen invloed op hebt, maar daar is niets van waar gelukkig! Ook al is het een hele kleine bijdrage in eerste instantie, als iedereen kleine aanpassingen maakt heb je een wereld van verschil.

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”

In mijn vorige artikel over plastic free July, heb ik al een aantal tips gedeeld over boodschappen doen met minder plastic. Hierbij een paar andere tips die ik afgelopen maand heb ontdekt.

– Zorg dat je altijd een herbruikbare drinkfles en/of koffiebeker bij je hebt. Zo hoef je als je onderweg bent geen plastic flesjes of bekers te kopen. En wist je dat je bij veel koffie tentjes korting krijgt als je je eigen beker meeneemt? Zo bespaar je ook nog eens wat geld per maand!

– Leer jezelf aan om in een restaurant te vragen of je je drinken zonder rietje en stampertje mag. Je kunt prima zonder en als je toch heel graag uit een rietje wilt drinken, neem je eigen herbruikbare dan mee! Ik heb deze altijd bij mij.

– Maak je eigen schoonmaak producten. Voor iedere schoonmaak klus heb je tegenwoordig een apart schoonmaak product. Deze producten zijn meestal in plastic verpakt. Zowel het schoonmaak middel als de verpakking zijn niet goed voor het milieu en je portemonnee! Je kunt heel eenvoudig zelf je schoonmaak producten maken. Met een paar producten kun je je hele huis schoonmaken. In mijn artikel over natuurlijk schoonmaken heb ik wat voorbeelden staan.

– Maak je eigen verzorgingsproducten of zoek naar alternatieven. Veel verzorgingsproducten zoals tandpasta en scrubs uit de winkel zijn gemaakt met micro plastics, die na gebruik zo door het putje spoelen richting de oceaan. Zo zonde en helemaal niet nodig! Hier kun je zien welke producten micro plastics bevatten en je beter kunt vermijden. Je kunt met je aankopen dus verminderen in plastic, maar je kunt ook sommige producten heel gemakkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een scrub met suiker of koffie! Op internet vind je talloze receptjes hiervoor.

-Vervang je plastic tandenborstel volgende keer voor een van bamboe. Jaarlijks gebruik je gemiddeld drie tot vier tandenborstels. Helaas zijn veel hiervan van plastic. Ik ben nu overgestapt op een van bamboe. Werkt even goed en je kunt hem (behalve de haren), als je toe bent aan een nieuw in de groene container gooien.

-Be the change! Ik vond het afgelopen maand soms best moeilijk of spannend om nieuwe keuzes te maken. Vooral als ik dit bij andere mensen moest voorleggen. Zo nam ik herbruikbare zakken mee naar de supermarkt en vroeg ik de medewerker om mijn gesneden stokbrood in mijn kussensloop te doen in plaats van een plastic zakje. Er werd even gek gekeken, maar hij deed het wel gewoon. Dit soort dingen kunnen soms gek aanvoelen en ik zal vast wel eens een vervelende opmerking erover horen, maar ik vind niet mij dat moet tegenhouden om iets te doen voor een beter milieu. Ik probeer het positiever in te zien en er van uit te gaan dat mensen positief zullen reageren. Ik ben trots op de keuzes en veranderingen die ik maak en hopelijk inspireer ik mensen ermee om het ook te doen. Op die manier kunnen wij samen zorgen voor een betere en mooiere wereld!

De afgelopen maand is voorbij gevlogen en ik heb mijn doel behaald! Ik heb mijn plastic afval gehalveerd! 😊 Daar ben ik heel trots op! De komende maanden ga ik zeker door om bewustere keuzes te maken op het gebied van plastic. Ik zal alternatieven kopen waar mogelijk en vooral vaker nee zeggen; nee tegen plastic dat ik niet nodig heb.

Heb jij nog tips om minder bij te dragen aan de plastic soep? Laat jouw tips hieronder achter, zodat wij elkaar kunnen inspireren!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.