Natuurlijk schoonmaken – deel 1

Schoonmaken, dit is nooit een van mijn lievelingsbezigheden geweest. Maar als je het eenmaal gedaan hebt, is het toch wel heel fijn! Ik had veel agressieve middelen om mijn huis mee schoon te maken. Toen ik steeds natuurlijker ging eten en ik mijn verzorging ook omruilde voor natuurlijke producten, ging ik ook nadenken over mijn schoonmaak artikelen. Wanneer je schoonmaakt, adem je de chemische stoffen in en dat kan niet echt goed zijn voor je lichaam. Ik ging zoeken op internet naar natuurlijkere alternatieven en die vond ik!

Alleen zijn die producten wel vaak drie keer zo duur… Dat vond ik een groot nadeel. Ik heb langzaam wat spullen vervangen, maar werd niet blij van het bedrag dat ik bij de kassa moest afrekenen. Na nog wat research op internet, las ik dat je zelf schoonmaak middelen kon maken. Huh? Hoe kan dat dan? Nou blijkbaar deden onze oma’s dat vroeger ook zo. En het zelf maken is zo gemakkelijk! Je hebt maar een paar producten nodig, die heel goedkoop zijn. Daarnaast bespaar je heel veel (plastic) verpakkingen, omdat je minder producten nodig hebt om je hele huis mee schoon te maken. Dat wilde ik wel eens proberen! En als het niet zou bevallen, kon ik altijd weer overstappen op de dure natuurlijke opties.

Op internet zijn heel veel websites met voorbeelden van hoe je schoonmaakmiddelen zelf kunt maken. Ik heb hier voor je mijn favorieten op een rijtje gezet. De hoofdrolspelers zijn bakingsoda, azijn en essentiële oliën. Ik zal eerst toelichten wat voor producten dit zijn.

De producten

Bakingsoda
Bakingsoda ook wel zuiveringszout genoemd, wordt als rijsmiddel gebruikt bij het bakken van bijvoorbeeld koekjes of cakes. In combinatie met zuur (zoals citroen of azijn) gaat het schuimen, wat het beslag luchtiger maakt. Daarnaast heeft bakingsoda een reinigende werking en neutraliseert het geurtjes. Je kunt nog veel met bakingsoda dan alleen bakken. Kijk hier eens voor wat voorbeelden.

Azijn
Er vele soorten azijn, zo heb je onder andere natuurazijn en schoonmaakazijn. Natuurazijn kun je eten en is een mengsel van azijnzuur en water. Schoonmaakazijn wordt gemaakt uit methanol en koolstofmonoxide, bevat een hoger azijnzuur gehalte en kan alleen gebruikt worden om mee schoon te maken. Natuurazijn kun je zowel eten als mee schoonmaken. Doordat beide soorten azijn biologisch afbreekbaar zijn, zijn het duurzamere keuzes om je huis mee schoon te maken. Door de zuurheidsgraad van azijn ontkalkt het en worden bacteriën gedood.

Essentiele oliën
Essentiele (ook wel etherische) olie zit in een klein flesje en wordt gewonnen uit plantaardig materiaal. Het is hoog geconcentreerd, waardoor de geur erg sterk is. Essentiele olie is daarom ook vaak wat duurder, omdat er veel van het product voor nodig is. Essentiele olie is geen must bij onderstaande schoonmaakmiddelen, maar ik gebruik het graag. Het geeft de schoonmaakmiddelen een fijnere geur, de zure lucht van de azijn wordt minder sterk hierdoor. Mijn favorieten zijn citroen, lavendel en eucalyptus.

IMG_20180709_074821_666

De recepten

Allesreiniger
Wat heb je nodig:
-Azijn (natuur of schoonmaak)
-Gekookt en afgekoeld water
-Optioneel: essentiële olie (zoals citroen, lavendel of eucalyptus)
-Een lege fles met spuitdop

Omschrijving:
Vul de lege fles met 1/3 azijn en 2/3 water. Voeg voor een lekker geurtje 10 tot 20 druppels essentiële olie toe. Schud de fles goed. Nu heb je zelfgemaakte allesreiniger. Spray het op een oppervlakte die je schoon wilt maken en veeg het weg met een doekje. Een duurzame optie is een doekje dat je kunt hergebruiken.

 

Toilet reinigen
Wat heb je nodig:
-Azijn (natuur of schoonmaak)
-Bakingsoda
-Optioneel: essentiële olie (zoals citroen, lavendel of eucalyptus)

Omschrijving:
Maak met je wc-borstel de wc schoon, hiermee maak je de hele pot ‘nat’ en blijft de bakingsoda beter liggen. Strooi ongeveer een kopje bakingsoda in je toiletpot (gooi niet alles meteen in het water, maar ook over de rest van de binnenkant. Druppel eventueel wat essentiële olie over de bakingsoda (10 druppels). Laat dit een uurtje staan, bakingsoda neutraliseert geurtjes (als je geen tijd hebt kun je deze stap ook overslaan).
Giet vervolgens een kopje azijn over de bakingsoda heen, dit gaat heel erg bruisen. Let op dat je de ruimte ventileert, want er komen wat ‘gassen’ vrij.
Laat dit minimaal 10 minuten staan, borstel het daarna schoon en spoel je toilet door.

 

Schuurmiddel
Wat heb je nodig:
-Bakingsoda
-Water
-Een bakje of schaaltje om het in te kunnen doen
-Spons

Omschrijving:
Doe een eetlepel bakingsoda in het schaaltje. Giet er kleine scheutjes water bij en meng dit door elkaar, totdat je een papje hebt. Breng het op het oppervlak aan dat je schoon wilt maken of op je spons en maak schoon zoals je ook met schuurmiddel gewend bent.

 

Ontstopper
Wat heb je nodig:
-Azijn (natuur of schoonmaak)
-Bakingsoda

Omschrijving:
Bij heftige verstopping, spoel je leiding eerst door met kokend water (let op! Dit kan waarschijnlijk niet als je leidingen van plastic of kunststof zijn, doe het dan met warm water). Strooi een kopje bakingsoda in de afvoer. Giet er een kopje azijn overheen, dit gaat heel erg bruisen. Let op dat je de ruimte ventileert, want er komen wat ‘gassen’ vrij. Laat dit minimaal een half uur inwerken. Spoel het daarna door met heet of warm water. Het zou kunnen dat je bij een heftige verstopping dit nog eens moet herhalen. Probeer dit eens in de week of eens in de twee weken te doen, zodat je heftige verstoppingen kunt voorkomen.

 

Vaatwastabletten
Wat heb je nodig:
-Bakingsoda
-Citroenzuur
-Kristalsoda
-Fijn zeezout
-Een schaaltje om het te mengen
-IJsblokjes vorm

Omschrijving:
Meng in een kom een halve eetlepel bakingsoda, drie eetlepels citroenzuur, drie eetlepels kristalsoda en een eetlepel zeezout.
Schep per IJsblokje een theelepel van het mengsel erin (niet meer, ander heb je kans op een witte was over je vaat). Zet de vorm een nacht weg en je zult zien dat er blokjes zijn ontstaan. Haal ze uit de vorm en doe ze in een luchtdichte pot. Per vaatwasbeurt gebruik je een blokje.
TIP: Als glansspoelmiddel gebruik ik natuurazijn. Dit ontkalkt ook meteen je vaatwasser!
Wasverzachter
Wat heb je nodig:
-Natuurazijn

Omschrijving: Als wasverzachter gebruik ik natuurazijn. Dit ontkalkt ook meteen je wasmachine! Je giet een scheutje in het wasverzachter bakje in de wasmachine lade. Wanneer je de was uit je machine haalt, ruikt het een beetje zuur, maar zodra je was droog is ruik je het niet meer. Je kunt eventueel ook een paar druppels essentiële olie bij de azijn doen, als je deze in de wasmachine doet.

 

Dit zijn de producten waar ik zelf nu mee schoonmaak. Wasmiddel en afwasmiddel had ik nog dus dat maak ik eerst op. Wanneer dat op is, ga ik dat ook zelf proberen te maken en daar een artikel over schrijven. Waar maak jij mee schoon? Heb je zelf nog tips, deel ze hieronder! Zo kunnen wij elkaar inspireren tot een groener en duurzamer leven!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.