Waarom veganistisch?

Sinds begin 2017 ben ik volledig veganistisch gaan eten (en leven). Dit is niet van de een op andere dag gebeurd, maar echt een proces geweest. Wanneer ik mensen vertel dat ik veganistisch eet, is de eerste vraag meestal waarom? Daarom leek het mij leuk om jullie hierover wat meer te vertellen.

Gezondheid
In mijn tienerjaren kreeg ik meer interesse in voeding en dan vooral in diëten en afvallen. Toen ik jonger was, was ik heel dun en hoefde ik nooit op mijn gewicht te letten. Toen ik wat ouder werd, kreeg ik meer vrouwelijke rondingen (om het even mooi te benoemen) en wilde ik vooral in de zomer periode wat strakker in mijn vel zitten. Diverse diëten zijn voorbij gekomen en op zich werkte ze allemaal wel, want ik viel af. Het enige nadeel was dat ik tijdens die periode mijzelf zoveel had verboden, dat ik daarna van al die verboden producten dubbel zoveel at. Gevolg? Ik werd een echte jojo-er. Dit heeft jaren geduurd, totdat ik mij meer begon te interesseren in gezondheid in plaats van alleen afvallen. Ik begon ingrediënten lijsten te lezen en schrok van wat er allemaal in die ‘gezonde producten’ zat; héél véél suiker en troep! Dat moest toch anders kunnen. Ik zag via sociale media steeds vaker plantaardig en veganistisch voorbij komen. En hoe meer ik daarover begon te lezen, hoe meer het mijn aandacht trok. Ik zag gezonde mensen die goed in hun vel zaten. Dat wilde ik ook! Ik kan nogal van ‘alles of niets’ zijn en aangezien dat in het verleden nooit goed gewerkt heeft (jojo-er), besefte ik dat als ik er echt voor wilde gaan, het stap voor stap moest.

Ik weet nog goed dat ik tegen mijn familie zei: ‘Ik wil minder dierlijke producten gaan eten, hopelijk eet ik over een jaar helemaal veganistisch’. Ik gaf mijzelf dus een jaar, geen haast, geen duidelijk plan, ik wilde mijn gevoel dit keer volgen.

En dat heeft gewerkt! Stap voor stap ben ik dierlijke producten uit mijn dieet gaan halen. Eerst vlees en vis. Ik was niet een enorme vleesliefhebber, dus dat ging heel makkelijk. Ik ging van een paar keer per week, naar één keer per week. De laatste keer dat ik vlees heb gegeten, wist ik niet dat het de laatste keer zou zijn. Ik ben gewoon gestopt, het ging mij tegen staan. De eerste stap was gezet!

Ik wist dat de volgende stappen lastiger zouden worden, dus ik maakte het zo makkelijk mogelijk voor mijzelf. Melk dronk ik niet, dus dat was prima. Yoghurt, kwark, etc. at ik vaak als ontbijt, dus daar zocht ik een alternatief voor. Eieren at ik soms als lunch, maar die kon ik eigenlijk ook wel missen. Zo schrapte ik eerst de ‘losse producten’.

Mijn laatste stappen waren kaas en dierlijke producten verwerkt in eten. Je kunt hierbij denken aan taart, koekjes, vegetarische sushi (met ei bijvoorbeeld) en mijn lievelings; melk chocolade. Deze fase heeft het langst geduurd. Ook hierin heb ik geen druk gelegd op mijzelf en gewoon gedaan wat goed voelde.

Voor de dieren
De laatste stappen tot een volledig veganistisch eetpatroon heb ik kunnen zetten, doordat ik mij verder heb verdiept in veganisme. De eerste documentaires die ik zag gingen over het gezondheidsaspect. Ik durfde toen nog niet te kijken naar documentaires over de bio industrie. Uiteindelijk heb ik dat toch gedaan en mijn hart brak. Wat een heftige en nare beelden. Ik wist dat het niet leuk zou zijn, maar dit had ik niet gedacht. En ergens dacht ik dat voor zuivel en eieren dieren niet lijden. Nou dat dacht ik verkeerd… Door die heftige realiteit, kon ik de laatste stap maken en at ik volledig veganistisch.

Voor het milieu
Ook heb ik in mijn research naar veganistisch eten geleerd hoeveel impact dierlijke producten hebben op het milieu. Zo heb je voor de productie van 100 gram rundvlees, 1500 liter water nodig! Dus met een stukje minder vlees per week, bespaar je meer dus veel meer dan door korter te douchen. Door dit soort cijfers kreeg ik steeds meer interesse in duurzaamheid en de invloed die ik zelf heb op een betere wereld.

Wat ik geleerd heb afgelopen tijd is dat zelf kleine aanpassingen al grote impact kunnen hebben op een betere wereld. Dus als voor jou veganisme een paar stappen te ver is, kun je ook echt al verschil maken door eens in de week je stukje vlees te laten staan. Of een keer oreo’s te kopen in plaats van roomboter koeken. 😊

Ik heb voor mijzelf besloten om volledig veganistisch door het leven te gaan. Zelf heb ik ook jarenlang vlees gegeten en ik respecteer iedereen in de keuzes die hij of zij maakt. Mijn bedoeling is om mijn eigen ervaringen met jullie te delen en jullie wellicht te inspireren om een stukje vlees minder te eten. Daarnaast wil ik graag laten zien dat veganistisch eten ook heel lekker en makkelijk kan zijn!

Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Denk jij wel eens bewust na hierover? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en hopelijk kunnen wij elkaar inspireren!

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.