Dankbaarheid

Naast de onderwerpen plantaardig eten en duurzaamheid, wilde ik ook graag geluk onderdeel van mijn verhaal maken. Ik kan best perfectionistisch zijn, waardoor ik op sommige momenten alleen maar kijk naar wat er beter of anders kan in mijn leven. Het afgelopen jaar ben ik daar veel mee bezig geweest en ben ik steeds bewuster geworden van de manier waarop ik kan denken. Ik wilde dit graag ombuigen naar iets positiefs.

Geluk kan ongrijpbaar zijn. Als je leeft met het idee: ‘Als ik dit…’ of ‘wanneer ik dat bereik dan…’, blijft het geluk altijd om de hoek staan. Toen ik op zoek ging naar wat geluk in kon houden en wat ik daar zelf aan kon doen, kwam vaak naar voren dat je meer in het nu moet leven. Meer moet kunnen genieten van het moment, in plaats van al bezig zijn met wat er daarna gaat gebeuren.

Het klinkt best simpel, in het nu leven, maar ik ben erachter gekomen dat het best lastig kan zijn. Je bent snel afgeleid met gedachten over toekomst of verleden. Toch zijn er veel manieren om meer bewust te zijn en stil te staan bij het nu.

Een van die manieren is het uiten van je dankbaarheid. Het klinkt misschien vaag, maar dit kan heel concreet en simpel zijn. Door iedere dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, sta je meer stil bij de huidige situatie. En wordt het iedere dag duidelijker dat je niet per se eerst iets moet bereiken of veranderen om gelukkiger te worden. Geluk zit in kleine dingen, dingen die wij vaak als vanzelfsprekend beschouwen.

Hier een paar voorbeelden waar ik dankbaar voor ben. De ene dag zijn het concrete en de andere dag wat abstractere dingen. Maar alle punten dragen bij aan mijn geluk.

-Ik ben dankbaar voor de zon die schijnt vandaag.
-Ik ben dankbaar voor mijn relatie.
-Ik ben dankbaar voor het huis waarin in woon.
-Ik ben dankbaar voor de gezonde maaltijd die ik heb gegeten.
-Ik ben dankbaar voor de tijd die ik genomen heb om een blog te beginnen.

Heb jij wel eens stil gestaan bij waar jij dankbaar voor bent? Wil je dat delen? Ik ben benieuwd!


Een reactie op “Dankbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.