Wat zijn de verschillen tussen veganistisch en plantaardig eten?

Veganistisch, vegan, plantaardig en plantbased; termen die je misschien steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat houdt het nou precies in en zijn er verschillen? Als je nog niet veel weet over deze begrippen, zou het kunnen dat woorden als ‘extreem’ en ‘niets voor mij’ bij je naar boven komen. Dat dacht ik tenminste wel een paar jaar geleden; ‘Veganistisch? Dan mag je toch NIETS meer eten?’ Ik eet nu ruim een jaar veganistisch en ik kan je vertellen dat dat best wel mee valt! Tegenwoordig eet ik zelfs gevarieerder dan voorheen.

Over veganisme zegt Wikipedia het volgende: ‘Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Als zodanig gelden ten eerste delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont en wol) en ten tweede door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing. Vaak worden alternatieven gevonden in het gebruik van plantaardige voedingsmiddelen en materialen. De meeste veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, zoals het vasthouden van dieren voor vermaak of ter gebruik als proefdier.’

Waar een vegetariër alleen vlees (en meestal producten met gelatine) niet eet, laten veganisten alles staan wat van dierlijke afkomst is. Veganisme is dus meer dan alleen je dieet, het wordt een levensstijl. De basis van een veganistisch eetpatroon is anders dan dat van iemand die vlees eet. Er zijn veel verschillende ideeën over wat er in een voedingspatroon thuishoort (ik ben geen diëtist, dus ik ga hier verder niet te diep op in), maar je zult in ieder geval de producten die je niet meer eet willen vervangen voor andere etenswaren.

De basis van een veganistisch voedingspatroon zal in ieder geval groenten, fruit, granen (brood, rijst, pasta, havermout, etc.), bonen, peulvruchten, noten & zaden en kruiden bevatten. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer veganistische alternatieven voor producten die normaal gesproken dierlijke producten bevatten. Een paar voorbeelden van alternatieven zijn vleesvervangers zoals burgers en broodbeleg en ‘fast food’ zoals ijs, koekjes en snoep.

Maar wat is dan het verschil tussen veganistisch en plantaardig? Veganisme is een levensstijl, die verder gaat dan alleen je voeding. Alle dierlijke producten worden vermeden. Voeding waar geen dierlijke producten in verwerkt zijn, zijn veganistisch. Hier vallen producten als groenten en fruit onder, maar ook producten als Oreo’s en naturel chips.

Wanneer men over plantaardig of plantbased praat, gaat het puur over het voedingspatroon. Ook in dit patroon wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten. Het verschil met veganisme is dat plantaardig voedsel zo puur mogelijk is. Groenten en fruit vallen hier dus wel onder, bewerkt voedsel als Oreo’s en naturel chips niet. Een veganist hoeft dus niet per se een gezond voedingspatroon te hebben, bij een plantaardig voedingspatroon is dat meestal wel het geval.

Wil je meer lezen over veganistisch en plantaardig eten? Google eens op veganisme, er zal een wereld voor je opengaan. 😊

Ik heb hieronder ook wat websites voor je op een rijtje gezet, waar je meer informatie kunt vinden. Je kunt mij ook altijd een berichtje sturen als je nog vragen hebt!

Eet jij veganistisch, plantaardig of heb je wel eens geprobeerd minder vlees te eten? Laat het vooral hieronder weten!

 


Een reactie op “Wat zijn de verschillen tussen veganistisch en plantaardig eten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.