Plastic free July – deel 1

Een tijdje geleden zag ik op Instagram ‘plastic free july’ voorbij komen. Een 30 dagen challenge, waarbij je de uitdaging aan gaat om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Ik was mij al een aantal maanden aan het verdiepen in termen als ‘zerowaste’, ‘lowwaste’ en ‘minimaliseren’. Toch vond ik het idee om helemaal geen afval meer te produceren best heftig en zag ik niet voor mij hoe ik dit kon bereiken. Toen ik deze challenge voorbij zag komen, dacht ik meteen: Dat ga ik doen!

Ik kan best perfectionistisch zijn en denk al snel in ‘alles of niets’. Om deze challenge voor mij te laten slagen, heb ik voor mijzelf op een rijtje gezet wat mijn doelen waren. Zodat ik trots kon zijn op de dingen die ik zou behalen die maand.

Allereerst wist ik dat het niet zou lukken om helemaal plastic vrij te gaan leven. Door dit meteen te accepteren, zag ik steeds meer mogelijkheden. Dat gaf vertrouwen! Ik wilde halveren in plastic afval. Voor mij zou dat inhouden dat ik in plaats van iedere twee weken een zak vol plastic afval, iedere vier weken een zak vol plastic afval zou hebben. Dit klonk best haalbaar! Ik ging meteen op internet verder zoeken naar hoe ik aanpassingen kon doen, om minder plastic te gebruiken. En wat mij opviel, is dat ik al best wat dingen deed!

Zo heb je de ‘plastic big four’, oftewel vier voorwerpen die zorgen voor enorm veel plastic afval op de wereld. Plastic tasjes, rietjes, water flesjes en koffiebekers. Al deze voorwerpen zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Ik had voor alle vier al alternatieven! Zo heb ik meerdere canvas tassen, die ik altijd bij mij heb, op die manier hoef ik nooit een plastic tasje te kopen. Twee maanden geleden heb ik RVS rietjes gekocht. Het enige wat ik drink is water en thee, dus als ik uiteten ga krijg ik nooit een rietje. Plastic waterflesjes heb ik jaren geleden al opgegeven en vervangen voor (meerdere) doppers. En zoals ik net al zei, ik drink alleen water en thee; koffie bekers gebruik ik dus ook niet. Dat was een goed begin! Soms ben ik zo gefocust op wat beter kan, dat ik vergeet om te kijken naar wat al goed gaat.

Nu ging ik kijken waarin ik nog andere keuzes kon maken. Vrijwel al het plastic afval dat ik heb, komt door mijn boodschappen. Veel producten die ik koop, zijn verpakt in plastic. Nu ik bewuster kijk naar verpakkingen tijdens het boodschappen doen, ben ik iedere keer weer verbaast hoevéél producten verpakt zijn in plastic. Zo enorm zonde!

We zijn nu halverwege juli en mijn doel is tot nu toe behaald! In plaats van een volle zak plastic afval, is hij nu nog maar half vol! YES! Ik heb manieren gevonden, kleine aanpassingen, die werken en die ik in de toekomst ook makkelijk kan toepassen en volhouden. Het kost mij geen extra geld, hooguit in het begin wat meer speurwerk in de winkels (maar dat vind ik alleen maar leuk!). Doordat het kleine aanpassingen zijn en die toch al zo’n groot effect hebben, wil ik die graag met jullie delen!

 • Zorg dat je altijd een tasje bij je hebt
  Als ik week boodschappen doe, neem ik altijd tassen mee naar de winkels. Als ik spontaan iets nodig heb of wil kopen, ben ik daar niet altijd op voorbereid. Voor die momenten is het fijn als ik al een tasje bij mij heb. De canvastassen die ik heb, kunnen heel klein opgevouwen worden en nemen op die manier amper ruimte in, in mijn tas.
 • Shop met een lijstje (en een volle buik!)
  Honger hebben als je boodschappen gaat doen is nooit aan te raden; je komt met veel meer eten terug dan je nodig had. En vaak zijn dat ongezonde producten, die vrijwel altijd verpakt zijn in plastic. Door met een lijstje te winkelen, bespaar je waarschijnlijk geld en plastic. En je lijf zal er vast ook blij mee zijn! 😊
 • Koop groenten en fruit uit het seizoen.
  Door seizoensgebonden producten te kopen, bespaar je meestal geld en plastic verpakkingen! De producten doen minder lang over van het land naar de winkel te komen en hebben daarom vaak geen verpakking nodig. Een leuke bijkomstigheid: Zo eet je meer verschillende soorten groenten en fruit. Je kunt in de winkel kijken welke producten onverpakt zijn, maar je kunt ook kijken in de groente en fruit kalender van milieu centraal. Daar kun je per maand zien welke producten uit het seizoen zijn.
 • Zoek een alternatief
  Sommige producten heb je wel gewoon nodig (of wil je graag eten) die verpakt zijn in plastic. Probeer dan eens op zoek te gaan naar een alternatief. Zo ben ik overgestapt van tomaten passata uit pak, naar passata uit een glazen fles. Producten als rijst en pasta zijn verkrijgbaar in plastic én kartonnen verpakkingen. Neem volgende keer de kartonnen mee! Dat kun je dan mooi in de papierbak gooien!
 • Wees niet te streng
  Door (zoals ik soms kan doen) in ‘alles of niets’ te denken, maak je het jezelf vooral heel moeilijk. En heb je eerder kans om te denken; ‘Nou laat maar, dit is niets voor mij’. Door juist trots te zijn op de kleine veranderingen die je maakt, zullen ze ook eerder een gewoonte worden. Zelf die ene plastic verpakking die je laat liggen, is er weer een. En ja, zelfs dat helpt om de wereld een stukje meer plastic vrij te maken!

Heb jij ervaringen hiermee of andere tips? Deel ze hieronder! Hopelijk kunnen wij met zijn alle elkaar inspireren om duurzamer te leven en de wereld wat mooier achter te laten.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.